ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Dan Grada Gospića i posveta oltara u katedrali
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dana,22.srpnja na blagdan Sv. Marije Magdalene u gradu Gospiću i župi gospićkoj bilo je svečano. Naime, Sv. Marija Magdalena je zaštitnica grada Gospića. A ove godine to je Biskupija povezala sa svečanošću posvete oltara i crkve.

Prije svečane mise na gospićkom groblju predstavnici grada i županije položili su vijence kod velikog križa nakon čeka se molilo odrješenje za pokojne koje je predvodio generalni vikar mons. Tomislav Šporčić. A nakon toga slijedila je procesija do sama katedrale.

Naime zadnjih desetak mjeseci u katedrali su izvođeni opsežni radovi kako bi katedrala imala sve one sadržaje koje na katedralu spadaju. Radove je izvodila građevnisko poduzeće "GIVI" iz Otočca. Svetište je produženo. Mjesto za svetohranište je promjenjeno. Obnovljena je i stavljena na svoje mjesto vrlo ipozantna i svečano uređena propovijedaonica. Ugrađena je krstionica i drugo. Oltar je premještan i dorđivan. Stoga je bilo normalo da se oltar posveti, iako je to bilo učinjeno prije 15 godina, kojeg je blagoslovio također biskup Bogović još kao pomoćni biskup riječko-senjskom nadbiskupu mons. dr. Antunu Tamarutu.

Oltar je zadobio zaista svoje pravo mjesto i obličje. Očituje stabilnost i čvrstinu. U središtu je pogleda i sve se oko njega događa. Oltar je najvažniji u svakoj crkvi, pa onda u svakom slučaju i u katedrali.
Biskup je ovu posvetu i dovršenje radova u katedrali povezao i označio kao dobar rast u svijesti vjernika u Gospića i u čitave biskupije. Prijeđen je put u kojem je puno toga učinjeno. A ono što je najvažnije jest odgoj i formacija ljudi - vjernika.

Kao što bez Krista nema Crkve tako nema crkve bez oltara. Oltar predstavlja Krista. Oltar se pomazuje u znak poslanja koje mu se pomazanjem sv. uljem daje. Tako oltar koji predstavlja Krista treba pomazati sv. uljem. Oltar je i žrtvenik na njemu se prinosti žrtva predanja i izgaranja. U čast Gospodinu u obredu crkve oltar se tamjanom kadi. Ta počast daje se samom Kristu. Tako je i u obredu posvete oltara jedan od najuočljivljih prizora dim koji se izdiše ponad oltara. Gospićanke su u narodnoj nošnji poslije pomazanja i kađenja donijele svečano uređene oltarnike i pripremile oltar za Euharsitiju.

Na koru je Pjevački zbor pod vodstvom vlč. Josipa Šimatovića sve svečano pratio. Slavlje je bilo svečano i upečatljivo. Pri samom kraju svečanosti svećenici okupljeni na ovo slavlje predali su biskupu Bogoviću kalež kojeg su pripremili za njegvovo slavlje 50. godišnjice svećeništva i 15 godina biskupstva. Kalež je u ime svećenika predao i izrekao čestitku mons. Tomislav Šporčić, generlani vikar.

Slavlje se nastavilo u blagavaonici Biskupskog doma s prigodnim ručkom. Na ručku su izrečene zdravice i izrečena prisjećanja na početke djelovanja biskupije u Gospiću.

ol1
Na krajau svečanosti mons. Tomislav Šporčić, izrče čestitku biskupu Bogoviću za njegovu 50. godišnjicu svećeništva i
15.- tu biskupske službe. Svećenici su mu za tu prigodu pokloni posebni kalež.
Brojač posjete:
104495
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016