ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Bdijenje uoči Velike Gospe na Krasnu
b1
Proslava svetkovine Uznesenja Marijina ili Velike Gospe započela je sinoć 14.kolovoza pozdravom hodočasnicima i pokorničkim bogoslužjem u 18,00 sati koje je predvodio mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije,otočki dekan i župnik a poslije je bila prigoda za ispovijed gdje je ispovijedalo više desetaka svećenika.
b2
U svetištu Majke Božje od Krasna, središnjem marijanskom svetištu Gospićko-senjske biskupije, Križni put predvodio je vlč.Nikola Turkalj biskupijski ekonom, a aktivo sudjelovanje u čitanjima imali su vjernici iz Otočkog i Senjskog dekanata. ( Otočca, Kompolja, Krsna, Senja..)
b3
Nakon završenog križnog puta uslijedila je svečana procesija u kojoj je išao na prvom mjestu križ,djeca i muški svijet, svećenici koji su nosili kip Majke Božje Krasnarske, te žene.
b4
Koncelebrirana sveta misa bdijenja započela je u 20,00 sati a predvodio ju je vlč.mr.Marinko Miličević kancelar biskupije, u suslavlju su bili i mons.mr.Tomislav Šporčić, generalni vikar biskupije i vlč.Šimo Božić župnik na Krasnu i Kuterevu, te desetak svećenika iz biskupije.
b5
U svojoj propovjedi mr.Miličević je kazao: Dragi hodočasnici večeras smo na bdijenju – slavimo Blaženu Djevicu Mariju, Gospodinovu Majku uznesenu na nebo. Koliko je život BDM za Boga bio veličanstven zato Bog želi našu suranju i vjeru. Marija je bila uzor za naše vjernike. Marija je rekla Bodu "da". Čovjek se ne treba bojati Boga, Bog preko BDM govori da je ljubav. Imamo osjećaj kao da smo na ovome svijetu sve iscrpili samo je ostala Božja ljubav. Božja ljubav prema nama je temeljna ljubav. Bog nas voli. Svi mi imamo životne borbe ali u vjeri živimo. Svaki dan nam treba susret s Bogom barem dvadeset minuta, da bi Bogu kazali svoje potrebe, probleme i molbe. U životu postoje tamni trenuci, posebno ih je BDM proživljavala. Marija nam je svima predhodnica i zato ju je Bog uzvisio na nebo. Gospa nije sebična, ona će nas oblikovati. Neka nam Bog dade zagovor po Mariji da bi ga mogli slijediti.
b6
Euharistijsko slavlje uveličao je združeni zbor biskupije, a za orguljama je bio vlč. Josip Šimatović župni vikar u Gospiću.
b7
Nakon Sv.mise pristupilo se euharistijskom klanjanju. Presveto tijelo bilo je izloženo na oltaru, a klanjanje je predvodio vlč.mr.Marinko Miličević koji je kazao: Klanjanje je prebrojavanje Božje riječi. Na klanjanju se redovito kleči ali većini vas okupljenih nije prikladno za klečanje pa možete i stajati a stariji i sjediti.
b8
Nakon euharistijskog klanjanja procesija je krenula natrag do Crkve kako bih se odložio kip Majke Božje Krasnarske, a u Crkvi se obilazio zavjet oko oltara i pjevale Marijanske pjesme.
b9
Sinoć u Krasnom okupilo se oko sedamsto vjernika ( nešto manje nego prošlih godina jer je bilo tijekom dana veliko nevrijeme padala je kiša) koji su došli iz Gospićkog, Otočkog i Senjskog dekanata. Bilo je puno skupina koje su hodočastile pješice i po nekoliko stotina kilometara iz Viškova ( Rijeka), Plaškog, Gospića, Otočca, Perušića, Kosinja i dr.
b10
(Predvoditelj misnog slavlja bio je vlč.mr.Marinko Miličević uz koncelebraciju mons.mr.Tomislava Šporčića generalnog vikara biskupije i vlč.Šimo Božić župnik u Kranu i Kuterevu )
Brojač posjete:
104574
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016