ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije
a1
Jesenska sjednica Prezbiterskog vijeća Gospićko-senjske biskupije održana je u ponedjeljak 22. rujna u ordinarijatu u Gospiću. Sjednicu na kojoj je raspravljano o šest točaka dnevnog reda i podneseno 12 izvješća sazvao je gospićko-senjski biskup Mile Bogović. Vijeće čine predstavnici svih šest dekanata biskupije kao i oni koji ulaze u njegov sastav prema službi koju obnašaju.

Nakon uvodne molitve i čitanja zapisnika s prethodne sjednice, biskup Bogović iznio je svoje viđenja stanja u biskupiji za proteklo razdoblje u kojem je pastoralno djelovalo 49 svećenika. Biskup je skrenuo pozornost na poštovanje sakralnog te s tim u vezi kumulativne mise. Crkva podržava svaki korak prema većoj demokratizaciji društva pa u tom smislu podupire i građanske inicijative koje idu u tom smjeru, kao što je najnoviji slučaj izjašnjavanja građana za preferencijalno glasovanje. Spomenuo je akciju popisa stradalnika, mučenika, potrebu da svaki župnik slavi svaki dan euharistiju u svojoj župi. Na kraju je govorio stanje sjemeništaraca i bogoslova.

Vođenje sjednice zatim je preuzeo predsjednik Poslovnog odbora Prezbiterskog vijeća mons. mr. Tomislav Rogić. Mons. mr. Tomislav Šporčić iznio je kalendar pastoralne godine koja je u znaku evanđelja, radosne vijesti s geslom: "Vrati mi radost svoga spasenja i učvrsti me duhom spremnim". Spomenute aktivnosti realizirat će se brojnim susretima na razini biskupije, dekanata i župe. Dvogodišnji tečaj vjere je završen a treba se pripremiti za novi koji će trajati također dvije godine, s ciljem da vjernike osposobi za djelatniji rad u zajednici. Mons. Rogić govorio je o tečaju za mlade animatore, kancelar Marinko Miličević o radu biskupske kancelarije. Tako je istaknuo broj od 702 krizmanika, obrađeno je 236 postupaka za ženidbu. Vlč. Nikola Turkalj izvijestio je o radu Katehetskog ureda a mons. Tomislav Rogić o Crkvi hrvatskih mučenika na Udbini. Istaknuo je podatak da je ove godine nacionalno svetište pohodilo 300 autobusa što znači uz individualne posjete gotovo 15 tisuća hodočasnika.

Izvješća Povjerenstva za pastoral mladeži podnio je vlč. Josip Šimatović; Povjerenstva za duhovna zvanja vlč. Marinko Miličević, Povjerenstva za ministrante don Anđelko Kaćunko, Povjerenstva za susrete pjevačkih zborova mons. Mile Čančar, Povjerenstva za župna pastoralna vijeća i obiteljski pastoral mons. mr. Tomislav Šporčić, Povjerenstva za misije vlč. Ivica Miloš, Povjerenstva za medije mons. Mile Pecić i Povjerenstva za pastoral Roma vlč. Josip Štefančić.
/ IKA/
Brojač posjete:
30723
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016