ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Biskupijskim susretom župnih pastoralnih vijeća u Gospićko-senjskoj biskupiji otvorena "Godina evanđelja"
b2
Tradicionalnim biskupijskim susretom župnih pastoralnih vijeća službeno je 19. listopada u Otočcu otvorena "Godina evanđelja" za Gospićko-senjsku biskupiju. Godinu je na misnom slavlju proglasio biskup Mile Bogović, dok je vlč. Krunoslav Pačalat iz Koprivnice održao predavanje "Župna zajednica kao prenositelj radosne vijesti evanđelja".
b10
Kao svojevrsna vjernička mreža sastali smo se danas, na Misijski dan, da na razini biskupije proglasimo "Godinu evanđelja" istaknuo je na početku biskup Bogović na Službi riječi koja je u župnoj crkvi Presvetog Trojstva okupila više od stotinu župnih pastoralnih vijećnika iz većine župa i dekanata biskupije. "Premda su prošla dva tisućljeća i dalje ima onih koji nisu došli do vijesti o pobjedi života na Kalvariji. Jesmo li dovoljno učinili da druge zarazimo tom viješću", zapitao se biskup te nastavio: "U biskupiji radimo ponovna planiranja i pregrupiranja te u fokus stavljamo značajne stvari. Dok je to prošle godine bio odgoj za slobodu u znaku križa, ove je to godine evanđelje. Uvijek se, naime, možemo zaraziti i oduševiti riječju Božjom koja se čita drugim okom. Ove godine krenimo u biskupiji poput apostola i svjedočimo riječ Božju. Za tu prigodu biskupija je tiskala sličicu s križem koji se čuva u sakralnoj baštini u Senju, te četiri lika, lavom, volom, orlom i čovjekom kao nositeljima četiriju osobina koje baštine četvorica evanđelista koji svjedoče Isusa Krista. Bolje proučimo svoju vjeru i evanđelje te stvarajte jezgre u svojim župama da budete jasniji i jači svjedoci, poručio je biskup.
b11
U nastavku je vlč. Pačalat, župnik župe bl. A. Stepinca u Koprivnici, govorio o rezultatima u radu brojnih župnih zajednica u duhu snažnih promjena 2. vatikanskog koncila s ciljem povezivanja svećenika i naroda. Njegova župa ima čak 76 vijećnika odabranih prema ulicama stanovanja a također uz župno pastoralno i koordinacijska i animatorska vijeća. Budućnost pastorala leži u suodgovornosti i suradnji svećenika i vjernika čime mijenjamo sebe i oko sebe. Papa Franjo želi naime radosnu, misionarski ali i svjedočku Crkvu. Svećenici se bez trajnog usavršavanja laika ne mogu hvatati u koštac s izazovima. I jedni i drugi trebaju biti vjerodostojni i u suodnosu. Vlč. Pačalat istaknuo je fascinantan broj od čak 56 pastoralnih skupina u župi koje žive svoju vjeru a najinteresantnije su najnovije zajednice za neoženjene i neudate, kao i za rastavljene.

b7
U raspravi je istaknut značaj molitve kao temeljnog preduvjeta uspješnosti ostvarivanja pastorala te razdvajanje pojma pobožnosti od duhovnosti, jer je prvo bez drugoga beskorisno.
b17
Na kraju je generalni vikar biskupije i domaćin mons. mr. Tomislav Šporčić predstavio pastoralni plan za Godinu evanđelja koji se realizira brojnim susretima na biskupijskoj, (među)dekanatskoj i župnim razinama, kao i ponovni tečaj za župne animatore.
b19
VIS Trinitas započeo biskupijski susret pjesmom " Krist jednom stade na žalu "
b18
Brojač posjete:
104465
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016