ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Godišnji susret liturgijskih čitača Gospićko-senjske biskupije
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
U subotu, 15. ov.mj. u dvorani župe Sv. Križa u Ogulinu održan je Godišnji susret liturgijskih čitača s područja Gospićko-senjske biskupije. Ovaj susret organizira se već desetak godina. I svake godine to biva u drugoj župi. Na njemu sudjeljuje oko šezdesetak sudionika. No, ove godine bilo je je preko osamdeset.

Na početku je bila molitva Trećeg časa kojeg je predmolio domaćin susreta preč. Robert Zubović, župnik i dekan ogulinski. Nakon toga sve prisutne pozdravio je u ime svoje i u ime biskupa mons. dr. Mile Bogovića, generani vikar i voditelj ovog susreta mons. Tomislav Šporčić. On je spomenuo dosadašnje predavače na ovim susretima. Po njegovom mišljenju i uviđanju kvaliteta liturgijskog čitanja u našim župama je podignuta. O Čitanjima u bogoslužju vodi se veća briga i pronalazi se kvalitetnije čitače. O tome se puno više i govori u raznim prilikama. Ova pastoralna godina je u našoj biskupiji je GODINA EVANĐELJA. To je poticaj svima da se u ovoj godini još više naglasi potreba dobrog proglašavanja Riječi Božje. U Bibliji Bog govori svome narodu na čovjekova usta; On ne izriče samo nauku nego također izražava osjećaje i želje te ne želi da ostanemo ravnodušni. K tome, sve to u liturgiji prolazi kroz konkretnu osobu čitača.

Predavač na ovom susretu bio je preč. dr.sc. Božidar Mrakovčić, profeosor biblijskih znanosti na i ujedno predstojnik Teologije u Rijeci. On je govorio o temi: "Lectio divina - Božansko čitanje Sv. Pisma. On je prije svega naveo četiri stupa Molitveenog čitanja: Čitanje - razmatranje, molitve (oratio) , kontemplatio (djelovanje). Naveo je citat Sv. Ivana Zlatoustog koji je rekao da su čitanje duhovni hod - ljestve do samoga neba.

U drugom dijelu predavač je izveo sa slušateljima malu radionicu - vježbu čitanja i razmišljanja o sutrašnjem evanđelju koje govori o talentima. Sluštalji su zaista bili raspoloženi iako nisu u svim dijelovima svi mogli do kraja razumjeti izlaganje koje je djelomično nadilazilo mogućnosti slušateljstva.
Iako je bio toliki broj sudionika, šteta je da mnoge župe u Gospićko-senjskoj biskupiji nisu sudjelovale niti na ovom susretu niti s jednim župljaninom.

Na povratku iz Ogulina čitači iz župa Otočkog dekanata navratili su u Oštarije razgledai Svetište Majke Božje od čudesa u Oštarijama. Monsinjor Tomislav Šporčić im je kao nekadašnji oštarski župnik mogao progovoriti o ovom svetištu.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brojač posjete:
30769
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016