Dekanatski sastanak svećenika Slunjskog dekanata
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dana, 2. ožujka 2015. u župnom stnu - Cvitović kod Slunja održan je sastanak svećenika Slunjskog dekanata. To je prvi sastanak nakon što je u tom dekanatu izabran i od biskupa gospićko-senjskog mons. dr. Mile Bogovića imenovan novi dekana preč. mr. sc. Antonio Čutura, župnik cvitovački. On je sastanak sazvao i predvodio. Na sastnku je bilo više točaka, a središnja je bila predavanje mons. mr. Tomislava Šporčića, generalnog vikara i dekana otočkog. Tema predavanja je bila: "Sakramenat pomirenja u godini evanđelja" . Pomirenje koje čovjek, grijehom ranjen, teži Božji je dar. Krist nam je svojom smrću na križu zaslužio da možemo biti pomireni. Vjernički pogled na otajstvo križa podsjeća nas na "vertikalnu dimenziju podjeljenosti i pomirenja u odnosu Čovjek - Bog, koja s gledišta vjere uvijek u sebi nosi horizontalnu dimenziju te nužnosti i pomirenja među ljudima /Ivan Pavao II.u "Pokori i pomirenju" 7/.

Mons. Šporčić je upozorio da Obrednik "Pokora" donosi i bitna tumačenja ovog sakramenta. Individualizirani način slavljenja sakramenta pokore i mjesto u koje je ta praksa "zatvorena" gotovo da sile na šutnju o tome sakramentu. Razgovori o tome sakramentu dotiču se samo izvanjskih elemenata: vremena od zadnje ispovijedi, crkve u kojoj se ispovijedalo,o susretljvosti svećenika - ispovijedinka. Teološki smsao, koji rasvjetljava taj sakrament kao pomirenje s Bogom i ponovno zajedništvo s Crkvom, nije česta tema razgovora - dijelom iz razloga što u brojnim ispovijedima takvoga iskustva i nema. Traženje nepoznatog svećenika "za dobru ispovijed" , što se nerijetko može susresti više govori o želji za potpunom anonimnošću i privatnošću nego o dobroj ispovijedi. U redovitom životu se ne povjeravamo nepoznatom. Povjerenje i povjeravanje pretpostavljaju zajedništvo, uzajamnost i blizinu. Psihologija bi, stoga, imala što reći o "iskrenosti" naših ispoijvedi pred nepoznatim svećenikom te o "iskrenosti" koja se zaodijeva u anonimnost, u skrivenost identiteta.

Nadalje u predavanju se naglasila potreba koja je jednostavno predviđena redovito kad u isto vrijeme dolazi na ispovijed veća grupa ljudi da se ovaj sakrament proslavlja u Pokorničkom bogoslužju - slavlju. Začuđujuće je da u nekim dekanatima i naše biskupije jednostavno ne postoji Pokorničkih bogoslužja pa niti u vremenu korizme i došašća. Obrednik "pokora" predviđa da se kod svake ispovijedi proglašava (citira bar koja misao - rečenica iz Sv. Pisma. Pred kraj predavanja sastankuse pridružio i biskup mons. dr.Mile Bogović. Predloženo je da se u ispovijedaonicama na prigodnim kartončićima tiskaju svetopisamske rečenice - izreke koje bi mogle pomoći ispovjedniku da se lakše snalazi.
U raspravi nakon predavanja svi su prisutni svećenici živo i zauzeto sudjelovali. Za župu Slunj gdje je navjiše ispovijedanja. I ispovijeda se u tijeku čitavog dana. Predloženo je da se priredi pet pokorničkih grupa koje bi najprije imale Pokorničko bogoslužje a zatim ispovijedanje. Takva praska u ovoj župi već i postojala. Šteta da se je ukinula.

Budući je ovo bio prvi sastanak s novim slunjskim dekanom pročitao se i Statut o dekanima. Zaključilo se da je novi dekan izabran i potvrđen od strane biskupa u skladu s točkama Statuta.

Na kraju svećenici su se dogovorili dane korizmenih ispovijedanja u svojim župama. Na blagdan Sv. Josipa svećenici Dekanata će sudjelovati u proslavi ovog blagdana u župnoj crkvi u Cetingradu.
Brojač posjete:
132390
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016