Pješačko hodočašće na Trsat
t2
Veća grupa hodočasnika iz Otočkoga dekanata, odnosno iz Otočca i Brinja, pohodit će pješice 2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji (19. travnja 2015.) u svetištu Majke Božje Trsatske. Nastavak je to tradicionalnih pješačkih hodočašća Gačana, Otočana i Brinjaka, započetih pješačkim hodočašćem Kraljici mira u Međugorje prije dvije godine.

Pod geslom „Obitelj nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske“ okupilo se sada 30 hodočasnika koji će žrtvu trodnevnoga hoda od Otočca i Brinja do Trsata prikazati Majci Božjoj Trsatskoj za sve naše obitelji.

Na pripremnom sastanku hodočasnika i logistike dogovoreni su svi bitni detalji puta, od izabrane trase i mjesta noćenja do posebnih uputa. Krenut će se iz Otočca u četvrtak, 16. travnja, nakon jutarnje mise u 7.30. Putne torbe hodočasnici će logistici predati dan ranije. Kako će se prvog dana kretati vrlo prometnom državnom cestom sve do Vratnika, dogovorene su stroge mjere sigurnosti. Isto vrijedi i za pješačenje obroncima Velebita do Bribira i Triblja vrlo nepreglednom i uskom cestom, kao i za završnu etapu preko Križišća, Meje, Praputnjaka, Krasice itd. do Trsata.

Kako je hodočasnike informirao pukovnik Mirko Radotić, tri su puta bili na trasi i izabrali najkraći put u 3 etape, pa se prvog dana pješači 37 kilometara, a noći u društvenom domu u Plovaniji. Drugog dana kilometraža je ista, a noćenje je u društvenom domu u Triblju, dok trećeg dana preostaje proći još 26 kilometara do trsatskog svetišta.

Vrlo detaljne upute o mjerama sigurnosti, o tome što sve treba ponijeti sa sobom te razne savjete glede pješačenja hodočasnicima je na sastanku prenio pukovnik Davor Peitel, a voditeljica hodočasničke grupe Jelena Jergović je kazala da je hodočašće posvećeno molitvi za obitelj te će biti sastavljena i prigodna molitva vjernika, a u subotnjoj procesiji od riječke katedrale sv. Vida do trsatskog svetišta (prijenos Zavjetne spomen-svijeće hrvatskih katoličkih obitelji) otočki će hodočasnici predvoditi jednu deseticu krunice.

Također će se tijekom hodnje od Otočca i Brinja do Trsata hodočasnici pokloniti hrvatskim vitezovima i zapaliti svijeće na spomen-obilježjima Slavku Cetinjaninu, Damiru Tomljanoviću Gavranu i u Žutoj Lokvi.

I ovo pješačko hodočašće inicirala je hodočasnička grupa koja je prvo i veliko hodočasničko iskustvo stekla pješačenjem do Međugorja, da bi potom hodočašća nastavila i u drugim prigodama („Hod za Josipa“ u Senj, pješačko hodočašće u Udbinu). Također je tijekom održavanja prošlogodišnjih susreta molitvenih zajednica Otočkog dekanata, svaki put u drugoj župi, po nekoliko hodočasnika na molitvene susrete u Krasnu, Švici, Sincu, Lešću i Brinju ustrajno pješačilo na slavu Gospodinu, za obraćenje grješnika i za duhovna zvanja.

M.K.G.
Brojač posjete:
133246
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016