ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Prva Sveta Pričest u Otočcu
p13
Prva Sveta Pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije. Prvu Svetu pričest po prvi puta primili su vjeroučenici trećih razreda osnovne škole. Od njih se traži da redovito pohađaju školski vjeronauk od prvog razreda osnovne škole, te da u trećem razredu usvoje određena znanja. Nakon završene priprave, po prvi puta, pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga, svečano, u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu sv. pričest.

Tako je bilo i jučer u našoj župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu. Dan je bio prekrasan i svi prvopričesnici bili su dobre volje, veseli, radosni ali i pripremljeni za susret s Isusom. Nakon zajedničkog ulaska u crkvu smjestili su se u klupe i počela je svečana sveta misa .
p3
Središnje euharsitijsko slavlje predvodio je i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar, dekan i župnik u Otočcu, mons.dr.Milan Šimunović, umirovljeni profesor na Teologiji u Rijeci, te don Jure Ladišić pastorali suradnik za slijepe i slabovidne.

U ime roditelja prvopričesnika djecu i prisutne pozdravila je Ivana Šimatović koja se zahvalila, župniku, vjeroučiteljima, roditeljima i djeci.
p5
Suvremeni svijet, usprkos svim svojim tehničkim dostignućima koja omogućuju brzu i udaljenu komunikaciju među ljudima ipak narušava mnoge društvene veze, a prva među njima jest obitelj. Danas sve više nastaju obitelji koje se svode na samu jezgru; roditelje i djecu, dok obitelji u kojima bi zajedno živjele tri generacije (bake i djedovi) ima sve manje. U suvremenom svijetu rasporedom poslova i aktivnosti ugroženo je zajedništvo djece i roditelja. Mnogi su rastrgani između poslovnih i obiteljskih obaveza. Osim toga, svjedoci smo kako se i brojnost djece u obiteljima smanjuje.Obitelj je najčvršća poveznica koja postoji među ljudima. Osobe koje žive u takvoj zajednici uspostavljaju neraskidive veze.
p7
Prvopričesnici su izveli nekoliko recitacija, a psalam je pjevala Bernarda Zoričić. Prvo čitanje imali su po ulogama.
p11
Kroz vjerski i ostali odgoj djece obitelj ostvaruje svoje poslanje kao „kućne Crkve“. Roditelji su prvi najvjestitelji vjere svoje djece i to ne samo riječima nego prvenstveno svojim primjerom. Bračna i obiteljska duhovnost, razgovor o Bogu u krilju obitelji i zajednička molitva bitne su oznake i vrline jedne kršćanske obitelji koja tako svojim članovima omogućuje rast i sazrijevanje, ne samo u vjeri, nego u svakom pogledu. Obitelji koje nastoje pratiti slavlje kršćanskih blagdana kroz godinu i koje nastoje sačuvati nedjelju kao Dan Gospodnji postižu daleko više od pukog održavanja tradicija ili pobožnog uvježbavanja u kršćanstvo. Oni stvaraju uvjete u kojima njihovi članovi rastu ne samo u vjeri nego i u drugim humanističkim krepostima i na taj način te obitelji doista uključuju Boga u svoj svakidašnji život - kazao je župnik u svojoj propovijedi.
p9
Recitaciju "Majko upali svijeću" recitirala je Sara Dugonjić, a njena majka je upalila svijeću iz koje su prvopričesnici palili svoje svijeće. Potom su se djeca pričestila i po prvi puta susrela se sa živim Kristom, i primili Isusa u svoje srce.
p14
Uz još nekoliko recitacija i pjesama, završila je svečanost Prve Svete Pričesti. Uslijedilo je zajedničko fotografiraje.
p16
Zajedničko fotografiranje
p15
Brojač posjete:
30353
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016