Otočac polazište još jednog hodočašća
a1
U Otočac su tijekom jučerašnjeg popodneva pristizali mladi sa svih strana (iz Zagreba, Slavonije, Dalmacije, Istre…) kako bi u Otočcu prenoćili, a sutradan, dakle, danas, krenuli na 6-dnevno pješačko hodočašće Otočac-Krasno-Kosinj-Gospić-Podlapača-Udbina.

O čemu se zapravo radi?

Radi se o hodočasničkom kampu studentske udruge Magis, a u sklopu ovogodišnjega projekta „Ljeto za 5“ s pet različitih kampova za mlade (Goli otok, Šipan, Lika, Đulovac i Mala Gorica). Ono što ih povezuje je zajednička komponenta duhovnosti.

Prošle su godine Magis i SKAC Zagreb (Studentski katolički centar) organizirali četverotjedni kamp „za Slavoniju“ u sklopu kojega je u Gunji boravilo 200 mladih volontera iz cijele Hrvatske i pomagalo u obnovi poplavljenih imanja.

Uspješnost toga kampa ponukala je grupu entuzijasta u udruzi Magis da ove godine naprave još više pa su osmislili čak 5 kampova. Jedan od njih je pješački hodočasnički kamp koji ishodište ima u Otočcu, a završnicu u Udbini.

Kako nam je kazala predsjednica udruge Terezija Klaić, sve je zapravo proizašlo iz SKAC-ovog dugogodišnjega kampa Modrave (na kojem je sudjelovalo i nekoliko mladih iz Otočca!), a i samo ime udruge Magis proizlazi iz ignacijanskoga načela težiti višemu (pa su im i programi sve ambiciozniji). U hodočasničkom kampu sudjeluje 26 mladih iz raznih mjesta Hrvatske, a duhovni program tijekom kampa vode isusovci, p. Tvrtko Barun i p. Hrvoje Mravak.

Tako je i sinoćnju misu za hodočasnike u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu služio p. Hrvoje Mravak uz asistenciju patera Baruna, a hodočasnicima Magisa na misi se priključila i nekolicina gačanskih hodočasnika. Štoviše, domaći su hodočasnici, doznavši za dolazak ove grupe u župu Otočac, gostima priredili dobrodošlicu, prije svega pruživši potrebnu podršku njihovoj logistici.

Tako je Jelena Jergović uz pomoć Sandre, Mateje, Alenke, Jasne, Mirka, Ane i Anje organizirala pripremanje i posluživanje večere, a „palo“ je i bezbroj korisnih savjeta za dugotrajna hodočasnička pješačenja. Kako su nam domaći rekli, na dosadašnjim hodočašćima njih su mnogi ugostili i častili, sada je na njima red da uzvrate na isti način hodočasnicima koji dolaze u našu sredinu.

Desetak gačanskih hodočasnika priključit će se i samom hodočašću na polasku iz Otočca, danas u 8 sati, i pješačiti u znak podrške s mladima do Krasna.

Upitali smo Tereziju Klaić hoće li se njihova grupa spojiti s hodočasnicima Marijanskoga zavjeta za domovinu koji također stižu u Krasno dan kasnije, na što nam je odgovorila da to ne će biti moguće jer im se termini ne poklapaju, ali u konačnici i jest zamišljeno da će se sljedećih godina glavna hodočasnička etapa Marijanskoga zavjeta za domovinu od Vukovara do Dubrovnika dopunjavati pokrajnjim etapama, sličnih ovoj njihovoj, koje će se slijevati u glavnu.

M.K.G.
Brojač posjete:
1836937
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016