ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Mons.Šporčić predvodio misu na Rokovo u Cvitoviću ( kod Slunja )
abcd
U nedjelju, 16. ov. mj. proslavljen je blagdan Sv. Roka. U župama gdje je Sv. Rok zaštitnik ili suzaštitnik bilo je posebno svečano.

Svečano je bilo i u župi Sv. Nikole u Cvitoviću (kod Slunja). Svečana Misa bila je u 12 sati. Misu je predvodio generalni vikar i župnik otočki mons.Tomislav Šporčić.

On je u homiliji prikazao Sv. Roka kao sveca - hodočasnika. U ovo vrijeme hodočašća su posebno aktualna. Hodočasti se u tijeku čitave godine, ali ona najviše Dolaze do izražaja oko Velike Gospe i Rokova. Hodočasnik je onaj koji nastoji hodati ovim svijetom nasljedujući samoga Gospodina koji je prošao zemljom čineći dobro.

Hodočasnik na svoj način relativizira mnoga bogatstva ovoga svijeta. Prije svega daje samo relativno značenje imanju. Jer koliki su bogati a nesretni, koliki su zdravi a opet nesretni, Proslavljeni i popularni ali nesretno završavaju. Ništa od onoga što pripada samo ovome svijetu ne može spasiti niti dati vječni život. Hodočasnik svjedoči prolaznost svega.

Stoga se on ne boji dijeliti svoje imanje /Sv. Rok ga je podijelio i onda krenuo na put/ Nije se bojao oboliti pomažući drugima. Nije se bojao samoće i napuštenosti jer je vjerovao U Božju providnost.
Na misi su pjevale župne pjevačice svečano obučene u narodne nošnje. Č.s.Ljubomira pomagala im je sviranjem. Vlč. A. Kekić, župnik rakovački ispovijedao je u tijeku čitave mise.

Župnik A. Čutura koncelebrirao je zajedno s Predvoditeljem te animirao slavlje. Na kraju je posebno predstavio i preporučio novoizišlu knjigu biskupa dr. Mile Bogovića"Slunjski kraj i njegova Crkva u prošlosti i sadašnjosti" Mnoštvo naroda koje je ispunio crkvu već samo po sebi davalo je dojam svečanosti i raspoloženja.

Poslije mise raspoloženje i svečanost nastavilo se u ugodnom razgovoru, pjesmi pa i kolu. A složne tambure pojačale su ovaj blagdanski naboj.
aa1
Nakon sv. Mise pjesma i kolo kod crkve.
x1
Cvitovačka župna crkva na Rokovo 2015. bila je ispunjena pobožnim pukom samih Cvitovčana ali i susjednih posebno Iz nedalekog Slunja. Nakon Sv. Mise većina je ostala još puni jedan sat u ugodnom razgovoru, pjesmi ali i u igranju narodnih kola. Grupa ozbiljnih muškaraca zasvirali su s klasičnim tamburama. Bilo je ugodno družiti se s ovim ljudima. No, gost propovjednik morao je otići zbog poslijepodnevnih dužnosti u Otočcu.
x2
Brojač posjete:
30268
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016