ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Župni oglasi
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Otočac, 11. listopada 2015. – XVIII. Nedjelja kroz godinu: Župni oglasi

Danas je i spomenda sv. Pape Ivana XXIII. Njegov spomendan liturgija stavlja na današnji dan jer je 11. Listopada 1962. Otvoren II. vatikanski koncil kojeg je otvorio papa Ivan XIII. – zvani Dobri. Sv. Ivan XIII. (1881.-1063.) Krsno mu je ime: Angelo Giuseppe Roncalli rođen je u lombardijskom selu Sotto il Monte. Pohađao je sjemenište u Bergamu, a studij teologije nastavlja u Rimu gdje je i ređen. Sudionik je u Prvom svjetskom ratu kao sanitetski dočasnik. U biskupiji Bergamo poslužuje u sjemeništu te radi sa mladeži. U Rimu je profesor patristike na luteranskom sveučilištu., a 1925. Je posvećen za biskupa. Ulazi u diplomatsku službu Svete Stolice e odlazi u Bugarsku, Tursku i Grčku, a to je bilo vrijeme Drugog svjetskog rata. Poslije tog rata postaje nuncij u Parizu, a 1053. Postaje patrijarhom Venecije i kardinalom, a nakon smrti pape Pia XII: 1958 postaje papom. Osjeća se potaknut Božjim Duhom 1959. Najavljuje crkveni sabor. A, 11. listopada 1962. Otvara u bazilici sv. Petra Drugi vatikanski sabor. Umire u 82. Godini života oplakan katolicima, ali i mnogim ljudima dobre volje. Svetim ga proglašava papa Benedikt XVI. 27. travnja 2013. Zajedno s papom Ivanom Pavlim II. Mi smo ovog ljeta na pročelju naše crkve stavili tri nova lika – prozora vitraja. Dva su ovi papinski likovi i treći je Sv. Rok. Dođimo danas na sv. Mise i preporučimo se ovim svecima posebno danas Ivanu XXIII. Koji nas poziva svojim primjerom da otvorimo svoja srca Duhu Svetom te budemo otvoreni za svako dobro s bilo koje stane ono dolazilo.Da svjedočimo svoju ljubav prema svim ljudima, po primjeri Ivana XIII. – Dobrog.

U srijedu je sv. Kalist, te u četvrtak Sv. Terezija Avilska ili Velika kako ju se naziva za razliku Sv. Terezije od maloga Isusa koju smo proslavili 1. listopada. U petak je Sv. Marija Margareta Alacok, a u subotu je sv. Ignacije Antiohijski.

U nedjelju je Sv. Luka. S blagdanom ovog sveca redovito se povezuje i misijski dan. Tako ćemo iduće nedjelje posebno moliti za misije, a daj tan prikupljaju se i darovi za pomoć misijama. I milostinja koja se taj dan prikuplja na sv. Misa ma šalje se za potrebe misija.

Ujedno najavljujemo da će iduće nedjelju 18. ov. od 15 do 18 sati u našoj župi biti važan skup – sastanak i susret za sve članove župnih pastoralnih vijeća u našoj biskupiji. Kako je to već zadnjih pet – šest godina. Program će početi kratkim Bogoslužjem Službe Riječi u crkvi, koje će predvoditi naš biskup mons. dr Mile Bogović. Nakon toga ići će se u Gacko pučko otvoreno učilište gdje će nakon kratkog počašćenja s kavom, narescima i napitcima, biti predavanje profesora na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, dr. Ante Tamaruta o temi: Jubilejska Godina Božanskog milosrđa koju će papa službeno otvoriti 8. prosinaca o. g. Nakon toga će se vijećnike upoznati s pastoralnim programom u našoj biskupiji za ovu godinu.

Pozivamo vijećnike naše župe i našeg Dekana da se svakako odazovu i dođu na ovaj susret. Molimo pomoć one koji to mogu da pomognu kolačima ili drugim da možemo organizirati i ovo počašćenje.
Brojač posjete:
2626249
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016