ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Na blagdan Krštenja Gospodinova krštena Rosa Kostelac
pivac1
U prvu nedjelju nakon Bogojavljenja slavi se blagdan Krštenja Gospodinova, a njime završava božićno vrijeme (iako se mnogi još uvijek, posebno po crkvama, drže stare lijepe tradicije, po kojoj božićno vrijeme traje sve do Svijećnice, 2. veljače, pa tek tada raskićuju bor i jaslice).

Tako je danas središnju svetu euharistiju u 11 sati, u župnoj crkvi predslavio i propovijedao mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije, dekan i župnik otočki.

Na misi na sam blagdan Krštenja Gospodinova krštena je i djevojčica Rosa Kostelac iz Otočca.

U svojoj homiliji župnik je kazao kako danas smimamo i fotografiramo svaki trenutak. Odrastanje, a posebno rođenje i primanje sakramenata. Prati se prvi korak, prati seprva riječ. Kronološki, za kršćanina je krštenje prvi sakrament. Nekima je samo lijepi običaj kojeg je šteta propustiti. Drugima je dužnost zbog okruženja u kojem živimo. To može prijeći i u praznovjerje. I zbog drugih razloga, svima nam je potrebna obnova krštenja i onoga što krštenje znači. Kršćanin je onaj koji se ponaša i živi kršćanski. Takvi kršćani nam danas nedostaju. Puno je više onih koji su samo kršteni. Za djecu se traži odgoj u vjeri. To je zahtjev samog sakramenta krštenja. I djecu i odrasle krštenje poziva k euharistiji. Voda na ulazu crkve i škropljenje na početku mise rječitiji govore nego ispovijed. Župna misa je vrijeme i mjesto krštenja. Pun pogodak je krštenje odraslih za vrijeme nedjeljne mise. Tako i oni koji su već kršteni primaju upozorenje da ne shvate krivo svoju sigurnost u spasenje. Kao da je obredom krštenja i pripadnosti Crkvi sve riješeno. Kao da polijevanje vodom istog časa oslobađa odgovornostii i osigurava spasenje. Biti kršćanin znači ne samo znati za krštenje, nego odgovarati za krštenje. Pripremati se za krštenje i svjedočiti krštenje.Neka nas današnja svetkovina usmjeri na obnovu sakramenata, osobito krštenja. Mnoge svetinje smo pretvorili u dužnost i običaje. Krajnje je vrijeme da se počne događati obrnuti proces. Da nas Božja milostodgoji da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih požuda, te razumno, pravednoi pobožno živimo u sadašnjem svijetu. Treba se ponašati:živim, radim, govorim, trpim i pjevam Bogu -mom ljubljenom Ocu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom, a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.


pivac3
Brojač posjete:
31898
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016