ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Izuzetno posjećen treći dan priprave za Fabijanovo
a3
Kako se približava blagdan Fabijanova, proslava zaštitnika Gacke doline i suzaštitnika Župe Otočac, program je sve bogatiji i sve posjećeniji. Za izgradnju zajedništva župljana jako su dobra prigoda dani priprave koji prethode Fabijanovu, a na koje su posebno pozvani vjernici pojedinih župa.

Jučerašnji treći dan priprave, Dan župa Dabar i župa brinjskoga kraja Brinje, Letinac, Križpolje, Jezerane, Lipice i Stajnica, bio je posebno dobro posjećen. Na istu su misu, naime, bili pozvani i članovi molitvenih zajednica župa Otočkoga dekanata. Misno slavlje u crkvi Presvetoga Trojstva predslavio je biskupijski kancelar vlč. mr. Marinko Milečević, a koncelebrirali su generalni vikar, otočki dekan i župnik mons. mr. Tomislav Šporčić, kompoljski župnik don Anđelko Kaćunko i don Jure Ladišić. Euharisitjsko klanjanje također je vodio vlč. Miličević. Pjevanje je predvodio zbor mladih VIS Trinitas.

a4

Čitanje iz Matejeva evanđelja govorilo je o zgodi kada su se Isus i njegovi učenici našli za stolom u kući carinika Levija s mnogim carinicima i grješnicima. Farizeji pismoznanci tada su mu prigovorili zašto jede s grješnicima. Isus im reče: "Ne treba zdravima liječnika, nego bolesnima! Ne dođoh zvati pravednike, nego grešnike." Osvrnuo se vlč. Miličević u propovijedi na poziv koji neki osjete u srcu odmah, nekima treba duže te je govorio o važnosti molitve u životu vjernika. Čak i onda kad se ponekad moli teško, itekako je dragocjena. Naveo je priču o tome kako je uporna i vjerna molitva majke, koja je svakog dana zastajala na putu kući kod kapelice i molila krunicu, obratila izgubljenog sina te je on u Zambiji kao laik misionar u svojstvu časnog brata izgradio 30 crkvi. Upozorio je i na opasnosti kojima su podložne osobe koje rastu u vjeri, posvećeni laici, poput umišljaja veličine i samodostatnosti.

Misi su nazočili članovi svih molitvenih zajednica iz Otočca, Sinca, Krasna, Švice, Prozora, Lešća i Brinja. Posebno svečano bilo je i zato što su hodočasnici Gacke i Brinja na jučerašnji dan upriličili susret, a što je bilo i logično s obzirom da je većina hodočasnika zapravo tkivo molitvenih zajednica. Na susret su pozvali i brojne podupiratelje svojih pješačkih hodočašća.

Nije samo fraza reći da je dvorana pastoralnog centra ovaj put bila doista pretijesna za sve koji su se okupili na druženju poslije mise. Susret hodočasnika otvorila je Mateja Posavi, glasnogovornica hodočasnika, molitvenih zajednica i zajednica mladih, a slikovnu prezentaciju pripremila je Mateja Šporčić. Prezentacija je to o hodočasničkim danima pješačenja u dosadašnja četiri hodočašća, u Međugorje, Udbinu, Senj i Trsat, a sadržajno ljepših fotografija od ovih hodočasničkih odavno nismo vidjeli.

Hodočasnici su u četiri hodočašća prevalili ukupno 600 kilometara pješice noseći u srcu i u molitvi najrazličitije nakane, od izgradnje župnog zajedništva i obraćenja grješnika do zaštite sviju župljana i njihovih duhovnika te rasta svećeničkih zvanja. Sudeći po jučerašnjem susretu, plodova itekako ima.
( M.K.G. )


a5
Brojač posjete:
30428
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016