Župni oglasi
korizma

Otočac, 14. veljače 2016. I. korizmena nedjelja

Nastupilo je korizmeno vrijeme. U korizmi, nema puno svetaca koji bi u liturgiji imali veće značenje – da bi se liturgijski proslavljali. I onai koji datumski dolazili u korizmi premješteni su u neko drugo vrijeme Krorizma je jako crkveno vrijeme i Crkva ne želi da se s proslavom određenih svetaca prekida to važno liturgijsko vrijeme. Stoga svakodnevne sv. Mise u korizmi se slave s korizmenim tekstovima, kako u korizmenim molitvama tako i korizmenim čitanjima. U tom smislu „ jako“ crkveno vrijeme je advenat - Došašće. U tim vremenima Crkva nas poziva da redovitije sudjelujemo na sv. Misa, pa a i radnim danom onda kada to možemo. U Adventu su mise zornice i one su tradicionalno dovoljno dosta posjećivane. S adventom se naglašava slavlje otajstva Isusova rođenja. A Korizma liturgijski gledano nema ništa manje važne naglaske, dapače s korizmom se pripravlja na slavlje otajstava Isusove muke, smrti i uskrsnuća – vazmenog otajstva. To je središnje i temeljno otajstvo naše vjere. No, unatoč tome u Korizmi se nisu uvriježile posebne mise kao što je to u Adventu. No. Sv. Mise se služe i poziva Crkva svoje vjernike da i radnim danima u ovo vrijeme svaki dan slavimo Sv. Misu. Ništa nisu manje važne nego li mise zornice u Adventu.

U ovoj Izvanrednoj jubilejskoj godini milosrđa na to smo još posebnije pozvani. Na blagdan sv. Obitelj prošle godine, vrata naše crkve obredno je otvorio naš biskup kao znak da je naša Crkva kao središnja u Dekanatu odabrana za mjesto gdje se posebno može ispovijedati, te u njoj zadobivati povlašteno oprost od svih grijeha. Na Dekanatskom sastanku, prošlog ponedjeljka svećenici Otočkog dekanata su se dogovorili da se u župnoj crkvi u Otočcu osigura ispovijedanje, za vjernike čitavog dekanata, svake srijede od 11 do 12 sati. A za ispovijedanje izmjenjivat će se svećenici: vlč. Mile Rajković, don Anđelko Kaćunko i vlč. Ivica Miškulin. A brigu o tome vodit će vlč. Jure Ladišić. Također u otočkoj župnoj crkvi biti će mogućnost ispovijedanja svakog petka od 17,30 do 18 sati.

II. korizmene , 21. ov. u 14 sati također bit će okupljanje i početak korizmenog hodočašća. Najprije će biti Kratko Pokorničko bogoslužje koje će predvoditi don Anđelko Kaćuanko, zatim će biti križni Put na Fortici (ako bi bilo kišno i nepogodno vrijeme, ostat će se u crkvi i tu pobožnost obaviti u crkvi. Nakon toga ići će se na Udbinu gdje će u 17 sati biti koju će predvoditi naš biskup u zajedništvu sa svećenicima Otočkog dekanata. Cijena povratne karte je 50 kn. Na hodočašće najusrdnije pozivamo pjevače. Oni su u službi predvođenja pjevanja stoga za njima ne naplaćujemo puta. Na ovo hodočašće, će i ove godine, kao prošlih poći i naši ovogodišnji kandidati za krizmu (osmi razredi) za njih ćemo imati popust, te će oni dati za put 30 kn.

U našoj župi ima veći broj djece koja imaju već više mjeseci, a poneko i godinu a da nisu krštena. Postavljamo u pitanje, zašto se tako dugo odgađaju krštenja? Neki možda čekaju toplije vrijeme, neki misle da se u tijeku korizme ne krštava. Nema opravdanih isprika ni jedno ni drugo. Vrijeme je sasvim pogodno, a u korizmi zabranjuje svečano svadbovati – a ne primanje sakramenata, posebno ne krštenja. Pozivamo roditelje da krštavaju svoju djecu mjesec do dva te krste svoje dijete.
Tečaj o braku za zaručnike počinje u petak, 26. ov. u 19 sati.

T i s a k:

Novi broj „Glasa Koncila“ donosi:
Bl. Alojzije Stepinac – mučenik evanđelja i jedinstva;
U petak, 12. ov. mj. susreli su se papa Franjo i ruski pravoslavni patrijarha u zračnoj luci na Kubi.
U „Komentaru“ što se događa iza uzavrele scene?“ U Đakovu slavonski biskupi o demografiji8 i siromaštvu. reportaža iz Kravarskog
Brojač posjete:
220987
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016