Korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije
v2
U ponedjeljak, 15.veljače u Gospićkoj katedrali i u dvorani Biskupije u Gospiću održan je redovni korizmeni susret svećenika Gospićko-senjske biskupije. Na susretu je prisustovao i biskup mons. dr. Mile Bogović. Na susret su došli gotovo svi svećenici.

Susret je počeo s molitvom Trećeg časa u katedrali te se nastavio s prigodnim pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio fra o.Šimun Romić, župnik Plaškog i Saborskog. Po završetku pokrničkog bila je prigoda za osobono ispovijedanje.

Drugi dio programa ovog susreta bio je u dvorani biskupije. Ovaj dio kordinirao je generalni vikar mons. Tomislav Šporčić koji je sve pozdravio te pozdravio i predstavio gošću predavačicu č.s. dr. Valentinu Mandarić, profesoricu na KBF Sveučilišta u Zagrebu i predstojnicu Katehetsskog ureda Zagrebačke nadbiskupije. Ona je održala predavanje o temi: Milosrđe - put Crkve do čovjeka u suvremenim periferijama. Izložila je pojam milosrđa kako o se o njemu govori u Sv. Pismu. Istaknuvši kako bi Crkva bez milosrđa bila hladan dom. Isus je došao prije svega radi čovjeka da daruje milosrđe, a ne toliko zakon. Danas Crkva mora više naglašavati djelovanje nego li samu nauku. Više ortopraksu nego li ortodoksiju. Svaki čovjek ima svoju periferiju. Isus tražo osobu a ne čovjekov grijeh.U fokusu je osoba a ne grijeh. Put je silazak k čovjeku. Isus grijeh oprašta a čovjeka traži. Isus prije traži zajedništvo pa da bi se onda dogodilo obraćenje Crkva mora doticati ispaćeno Kristovo Tijelo.

Na kraju predavanja dr. Valentina se posebno osvrnula na sedam tjelesnih i sedam duhovnih djela milosrđa ističući kako se konkretno premalo o tome govorilo osim što se to nastojalo djecu naučiti pripremajući ih za prvu sv. Pričest.

Nakon predavanja otvorena je rasprava u kojoj je više svećenika sudjelovalo. Voditelj je morao zakljuačiti raspavu jer se još trebalo bar kratko spomenjti više tekućih aktualanih pastoralnih točaka. Na kraju uz zahvalu profesorici č.s. Valentini voditelj je u ime svih čestitao imendan predajući još Spomenicu Gospićko-senjske biskupije koja je izdana povodom 15. godišnjice osnutka Gospićko-senjske biskupije.

U završnom dijelu date su informacije o Biskupijskom hodočašću u Poljsku, za koje se još može prijavljivati po istim uvjetima. Za sada je prijavljeno oko 200 osoba, a može ih se primiti još 30-setak. Jednodnevno Biskupijsko hodočaašće bit će u crkvu o. Kapucina u Zagrebačkoj Dubravi, 18. travnja o. g. gdje će biti izložene tijelo Sv. Leopolda Mandića. Misu će predvoditi mons. dr. Ivica Petaknjak, bisku krčki.

Mons. Šporčić je izvijestio o programu petog pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike u Zagrebu, 24. i 25. veljače o. g. i o programu Nacionalnog studijskog dana za djelatnike i suradnike u pastoralnu braka i obitelji u Osijeku, 22 - 23. travnja 2016. . Središnja tema ovog dana je: OČINSTVO I MAJAČINSTVO - DVA LICA RODITELJSKOG POSLANJA.

Preč. Nikola Turkalj je pozvao sve da se Ekonamatu biskupije dostave prijavnice za sufinanciranje pastoralnih i građevinskih programa za ovu godinu.

Susret je završen zajedničkim ručkom u biskupijskoj blagavaonici.
( Tš)


OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Brojač posjete:
42289
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016