ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sv. Misa posvete sv. ulja u Gospićkoj katedrali
m1
Na Veliku srijedu, 23. ožujka o. g. u Gospićkoj katedrali biskup mons. dr. Mile Bogović predvodio je euharistijsko slavlje sa svećenima Gospićko-senjske biskupije. Pod tim slavljem Biskup je posvetio bolesničko i katekumensko sv. ulje. To slavlje redovito se vrši na Veliki četvrtak prije podne.
No, u našoj biskupiji uvedena ja praksa da to bude već na Veliku srijedu. Budući župnici na Veliki četvrtak imaju u svojim župama slavlje Večere Gospodnje radi udajenosti da mogu na vrijeme
biti u svojim župama bolje je ovo zajedničko slavlje obaviti dan prije. Sudjelovali su gotovgo svi svećenici koji djeluju na području biskupije. Nakon homilije svećenici su obnovili svoje svećenička obećanja, a predstavnici župa na prikazanju donijeli su pred Biskupa darove od Akcije "Misereor" koji su se po župama biskupije prikupljali u tijeku ovogodišnje korizme.
Na svečanosti je pjevao Katedralni, mješoviti zbor pod vodstvom vlč. Josipa Šimatovića, župnog vikara u Gospiću.

U homiliji je biskup istaknuo tajnu svećeničkog poziva i poslanja koje svećenik prihvaća i obećava na svećeničkom ređenju. Svećenik se također pomazuje u znak tog poslanja te se i za njiega može reći da je Duh Gospodnji na njemu jer ga pomaza. A u našoj biskupiji u vremenu od osnutka biskupije mijenjaju situacije i određena poslanja. Nekada se u određena mjesta i gradove i mjesta nije imalo razloga ići je u njima nije bilo katolika-vjernika. Takvi su npr. Plaški, Gračac, Udbina, Korenica, Donji Lapac i drugi. Danas su u tim župama svećenici i one se obnavljaju, oživljuju crkvenošću. Druga, pak mjesta sve više postaju s malo ili gotovo bez imalo vjernika. Samim tim i pozivi su drugi i drugačiji. U svakom slučaju potrebno je slušati Isusov poziv koji dolazi preko konkretne situacije u crkvene uprave.

Nakona Svečanosti u Katedrali u biskupijji je za sve bio zajednički ručak na kojem su izrečene potrebne informacije i uskrsne čestitke. (Tš)
Brojač posjete:
31907
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016