Misa Večere Gospodnje - Veliki četvrtak
c4
Misa večere Gospodnje proslavljena je na Veliki četvrtak 24. ožujka, s početkom u 18,00 sati, ulaznom pjesmom – Mi treba da se hvalimo križem Gospodina našega Isusa Krista,u kojem je spas, život i uskrsnuće naše,po kojemu smo spašeni i oslobođeni. Ovom misom počinje Vazmeno trodnevlje. Na otajstven se način slavi i obnavlja ustanovljenje Euharistije i svećeničkog reda.

Predvoditelj misnog slavlja bio je mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije i otočki dekan i župnik u suslavlju s don.Jurom Ladišić dušebrižnikom za slijepe i slabovidne. Poslužitelj oltara bio je sjemeništarac Kristijan Pajdaković.
c5

Dok se pjevala Slava, na crkvi i u crkvi su zvonila zvona. Nakon toga zvona se gase sve do Slave na Veliku Subotu.

U svojoj homiliji mons.Šporčić kazao je: Čega se sjećamo na današnji dan, na Veliki četvrtak? Prisjećamo se da Isus slavi sa svojim učenicima pashalnu gozbu koja je Izraelce podsjećala na oslobađanje iz egipatskog ropstva i na ulogu koju je pri tome imao sam Bog. Istodobno je to i gozba rastanka od učenika pred smrt Isusovu. Prisjećamo se također da Isusova večera s učenicima na simboličan način pokazuje Isusov život kao nesebično darivanje, kao lomljenje za druge, grešne i odbačene ljude- i u tom smislu govori o gozbi ljubavi. Isus na Veliki četvrtak ostavio je oporuku sudionicima da takve gozbe slave i dalje, dakle i poslije Isusa. U povezanosti s ovim zadnjim došlo je do prakse da biskupi i svećenici slave svoj dan jer ih je Isus pozvao da zajedno s zajednicom sjećaju što je Bog u Isusu učinio za ljude. Veliki četvrtak nije samo dan svećenika nego prvenstveno dan svih u kršćanskoj zajednici koji se prisjećaju Isusove ljubavi i otvorenosti, Isusove solidarnosti i poniznosti i koji u drugome čovjeku ne vide vlastitog neprijatelja, ugrozu ili opasnost za vlastiti život, ili pak vuka koji će ga proždrijeti, kao što reče jedan filozof, nego mogućnost da se kroz drugoga i drugačijega čovjeka ostvari i dadne svome životu smisao- oporuka mogućnosti ljubavi. Isus se na određeni način dao, žrtvovao za druge, za grešnike. S naše strane ostaje veliko pitanje koliko smo mi spremni dati sebe ili dio sebe za drugoga: za vlastito dijete, za prijatelja, za bračnog druga, za čovjeka u nevolji, za onog bolesnog i napuštenog i na kraju, kao vrhunac svega, koliko smo spremni dati sebe i za onog grešnoga, pa čak i za vlastitog neprijatelja.
n1

Tijekom euharistije, župnik je oprao noge dvanaestorici predstavnika župnog pastoralnog vijeća, kao što je Krist to učinio svojim učenicima uoči muke i križa.

n2
Kod prinosa darova djeca su simbolično prinjela svoj dar u Caritasovim kasicama – kutijicama koje su odložili u jednu veliku košaru posebno ukrašenu za ovu prigodu.
c2

Sveto Otajstvo je nakon mise preneseno na pokrajni oltar gdje su se vjernici okupili u molitvi i klanjanju, uz pjevanje Gospinog plača.

c1
Na kraju misnog slavlja župnik je organizirao prijem i večeru za sve članove župnog pastoralnog vijeća u župnom stanu.

c8
( Župnik i članovi ŽPV )

c9
Brojač posjete:
222489
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016