Vazmeno bdjenje - Velika subota
s20
Na Veliku subotu koja je dan šutnje i molitve, mnogobrojni su vjernici naše župe Presvetog Trojstva Otočac posjećivali su Božji grob suočavajući se tako sa svojom stvranošću i stvranošću svijeta, snagom zla i grijeha koji imaju razornu snagu i samoga Boga „usmrtiti”.

Stojeći pred grobom u molitvi vjernici su prmatrajući Krista u grobu promatrali ponajprije samoga sebe usmrćena grijehom i zlom, vlastitim nevjerama.
s3
Tišinu Velike subote i tamu groba u večernjim je satima raspvjetilila svjetlo i radost vazmenog bdjenja. Vrijedni župljani pripremili su oganj koji je svojom toplinom i plamenom simbolično najavio veliki događaj euharistijskog slavlja najsvetije noći koja označava Kristovu pobjedu nad smrću u kojoj se odražava snaga Božje ljubavi koja od mrtvog čini živa, iz suhe mladice daje da nikne novi život.
s1
Prvi dio bdijenja započeo je u 21,30 sati lucenarijem ili službom svjetla. Župnik mons.mr.Tomislav Šporčić blagoslovio je uskrsnu svijeću i oganj s kojega je upalio uskrsnu svijeću koju je župnik u pratnji ministranata unosio u mračnu crkvu. Prenoseći sa svojim svijeća upaljenih na uskrsnoj, na svijeće vjernika u crkvi su se postupno palila svjetla, a kada je sve bilo osvjetljeno slijedio je svečani pjevani hvalospjev svijeći. Tu najstariju i najljepšu pjesmu posebno je dirljivo otpjevao župnik Šporčić najveštajući ono najveće i najsvetije što se dogodilo u toj svetoj noći – uskrsnuće Gospodinovo.

U službi čitanja, koja je potom slijedila slušali smo svetopisamske tekstve o stvaranju, psalme koji slave Gospodina i njegova djela. Trenutak kada je nakon 40 korizmenih dana kada se nije pjevala Slava, ponovno zapjevana oglasila su se sva zvona u crkvi, i najavila sveti trenutak novoga čovjeka, novoga svijeta, novoga vremena u kojem su grijeh i smrt pobijeđeni. Započela je radosno slavljenje Gospodina, koji je uskrnuo.

Župnik je u homoliji je kazao kako je večerašnja liturgija veličanstvenm mozaik Božjega spasiteljskoga djelovanja koji doseže svoj vrhunac u Isusu Kristu upravo u Uskrsnoj noći. Uskrsna svijeća predstavlja Isusa i simbolizira izvođenje Božjega djelovanja preko njega iz tame egipatskog ropstva. Ona se pali u tami da dočara stanje u kojem svakodnevno živimo i unosi u zajednicu vjrenika istinsko Svjetlo koje ne samo fizički nego i duhovno osvjetljuje svakog čovjeka. Zato život ovdje na zemlji u kršćanskom poimanju i znači stalni pokret, stalni izlazak iz stanja nevolje i smrti i put kroz nevolje i tame života prema vječnome Uskrsu, prema vječnome svjetlu, prema vječnoj ljubavi, taj je s kršćanskog gledišta shvatio pravi smisao života. Veličina se Uskrsa i sastoji u tome da čovjeku pojedincu i narodima otvara izlazak iz svakidašnjih svađa, mržnji, nevolja, laži, nepravda i konačno velike zagonetne smrti. Uskrs u ovoj svetoj noći označuje s jedne strane izlazak iz tame i robstva, zla i grijeha, smrti, a s druge ulazak u nebeski grad Jeruzalem, grad vječnog svjetla i grad izvora vode života. Kršćanski živjeti znači živjeti iz vjrere u konačnu pobjedu dobra, ljubavi i života - kazao je mons.Šporčić.
s8
Čestitajući svojim župljanima sretan i radostan Uskrs župnik Šporčić zaželio je da ih preobrazi Kristovo uskrsnuće da u svemu budu blagoslov jedni drugima.
U Krsnoj službi župnik je u molitvi litanija zazvao cijelo Nebo, te blagoslovio vodu kojom je potom poškropio vjernike. Vazmeno je bdjenje završeno euharistijom, svetom uskrsnom misom, kao svjim vruncem.

Ne skrivajući svoju radost župnik mons.Tomislav Šporčić zahvalio je na kraju svima na zajedničkom sudjelovaju u toj svetoj noći.

Župna je crkva bila dupkom puna, a sinoć na poseban način prisustvovali su i grupa iz Japana i Koreje iako nisu razumjeli župnika ali su pažljivo slušali u učestvovali na Vazmenom bdjenju.
s12
Mirisi šunke, kuhanih jaja, sira, luka i drugih namirnica koje su vjernici donijeli u svojim posebno lijepo ukrašenim košaricama ispunili su crk
Brojač posjete:
222445
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016