Uobličen grb biskupa Križića
grb
Grb je, u odnosu na prvotno objavljeni, neznatno izmijenjen. Zadržao je sve elemente, ali s malo drugačijim, križnim, rasporedom.

Grb je podijeljen u četiri polja. Gornje lijevo polje ispunjeno je karmelskim grbom u kojem stilizirani križ označava uspon na goru koja je Krist, a tri zvijezde predstavljaju tri bogoslovne kreposti: vjeru, ufanje i ljubav.

Na gornjem desnom polju nalazi se zvijezda iznad morskih valova i naznačuje primorski, senjski dio biskupije. Valovi i zvijezda iznad njih podsjećaju da su se pomorci ploveći morima ravnali prema zvijezdama. Istovremeno zvijezda iznad valova simbolizira i Blaženu Djevicu Mariju koja je kao „Stella Maris“ – „Zvijezda Mora“ ​kršćanima smjerokaz ​na životnom putovanju​.
Na donjem lijevom polju nalazi se rijetka i zaštićena endemska biljka „Velebitska degenija“ koja raste na području biskupije i naznačuje kontinentalni, gospićki dio biskupije. Ova nježna i skromna biljka prekrasnih žutih latica nalazi se i u službenom grbu Ličko-senjske županije te na kovanici hrvatskog novca od 50 lipa.

Donje desno polje naznačuje nacionaln​u pripadnost biskupa i karmelske redovničke zajednice iz koje dolazi.
Plava boja pozadine na desnom gornjem i lijevom donjem polju upućuje na jedinstvo kontinentalnog i primorskog dijela biskupije. Ona je istovremeno boja mora, neba i marijanska boja.
Između grba i biskupskog šešira nalazi se stilizirani „Zlatni križ krbavskih biskupa“ s početka 13. stoljeća, za kojeg se drži da je pripadao već prvom krbavskom biskupu Mateju Maruti, koji je preminuo 1220. godine.

Ispod grba se nalazi ​biskupovo ​geslo uzeto iz spisa crkvene naučiteljice sv. Terezije Avilske „Bog sam dostaje“ – „Solo Dios basta“.
Brojač posjete:
96821
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016