ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Čije su Svisveti, a čija Noć vještica?

I tako, dok se neki zdušno pripravljaju za Halloween (Noć vještica), drugi se pripravljaju za Holywin. Naime, zadnjeg dana u ovomu mjesecu će u crkvi Presvetog Trojstva nakon večernje mise biti bdijenje nad Presvetim, taj molitveni program vodit će molitvena zajednica Župe Otočac, dok će u od 22 sata pa do ponoći također biti molitveno-meditativni program Zajednice mladih Ivan Pavao II. i VIS-a Trinitas.

Dok će jedni „častiti se“ vješticama, dubiti tikve i u njih stavljati svijeće, drugi će se tom poganstvu odupirati molitvom.

Zanimljiva je „metamorfoza“ Noći vještica od (u jeziku) čisto kršćanskoga u posve poganski običaj. Premda je Halloween skraćeni oblik od arhaičnoga engleskog imena za blagdan Svih svetih All-Hallow-even, All Hallows’ Eve, Noć vještica je poganski blagdan izravno suprotstavljen katoličkomu blagdanu svih svetih.

Noć vještica je „baština“ anglosaksonskih zemalja (Engleske, poglavito Amerike) i po dobromu starom običaju uvezena je i pokušava se promovirati u hrvatskoj kulturnoj sredini, a sve već po utrtoj stazi poniznosti i ljigavosti da sve što dolazi iz Amerike da je dobro i sjajno.  Pritom se ne ističe ona prava pozadina toga „blagdana“ već onaj pokazni, vidljivo dio, a to su izdubljene tikve, maskiranje u vještice, vampire, duhove, preferira se ukrašavanje kuća i objekata kosturima, „paukovim“ mrežama, potiče se gledanje horor filmova, u pravilu to je noć za strašenje.

Onaj pravi poganski dio Noći vještica zasada je u Hrvatskoj u drugomu planu, ali već će on izići na vidjelo kad dovoljno omoća ovaj prvi, vidljivi manifest. A taj pravi sadržaj dolazi od starih Kelata koji su 7. studenoga slavili početak svoje nove godine, a proslava je bila posvećena bogu Sunca, ali i gospodaru smrti.  Vjerovali su da za punog mjeseca, a najčešće noć prije dana mrtvih, da mrtvi napuštaju svoje grobove te nakratko opet dolaze na zemlju i posjećuju svoje domove.  I eto ti onda razloga da se živi straše mrtvih, a da se to ne bi dogodilo živi su izrađivali i stavljali  grde maske i stvarali veliku buku ne bi li mrtve otjerali.

Svojevremeno je pokojni biskup varaždinski Marko Culej uspio u svojoj biskupiji spriječiti širenje toga kulta, donijevši tikvu i razbivši je o tlo pred oltarom u katedrali. A taj kraj obilovao je uzgojenim tikvama (koštice i bućino ulje) pa „materijala“ nije manjkalo. Eto, i u Otočcu će se vjerni narod će Holywinom se suprotstaviti američkom Halloweenu. Hoće li otočki župnik razbiti tikvu u stotinu komadića u crkvi, vrijedi molitvenomu skupu nazočiti i uvjeriti se.

M. Kranjčević / GlasGacke.hr

Brojač posjete:
30310
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016