ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Sveta Marija Bogorodica, Nova godina, Svjetski dan mira.

Na svetkovinu Bogorodice Marije, Novu godinu i Dan mira 1. siječnja misno slavlje u u crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, u 11 sati predvodio je gospićko-senjski biskup u miru mons.dr.Mile Bogović. U koncelebraciji je bio i don Jure Ladišić - svećenik u miru, pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne. Poslužitelj oltara bio je sjemeništarac Kristijan Pajdaković.

Važno je dragi vjernici da se mi ispravno postavimo u ovom vremenu prema onim događajima i zadacima koji stoje pred nama, a pogotovo prema ljudima, da mi budemo ono što trebamo biti. Pred svakim su zadaci i svatko računa s određenim mogućnostima. Glavno zvanje je u obitelji biti otac, majka, sin i kći to je ono najvažnije i ako ta zvanja i ti pozivi budu dobro ispunjeni u našim obiteljima , u našem društvu onda je siguran napredak društva svakoga pa i ovoga našega ovdje, ako tu zakažemo onda svakako zakazat će i cijelo društvo ne samo u ovoj godini nego u svako vrijeme - naglasio je biskup.

Josip nije tjelesni otac Isusov, a Marija je, i to je poruka današnjega blagdana. Smisao je očinstva da zajedno sa ženom ostvaruje mogućnost gdje će sin ili kći moći raditi, pogotovo kada se sami nisu u stanju pobrinuti. Otac daje vanjsku sigurnost cijelom društvu pogotovo naslabijima a to su djieca. Smisao majčinstva je da da unese toplinu i ljubav u sve naše domove gdje se nalazimo. Smisao sinovstva i kćerstva je u tome da primajući život od oca i majke pripremaju se da i oni jednog dana budu znali drugima davati, drugima otvarati prostore. Svaki muškarac treba gajiti tu očinsku osobinu i onda kada je i dijete i i onda kada je i stric, svi su oni dužni tu mušku ulogu dijeliti drugima. Svaka žena u sebi treba razvijati majčinske osjećaje da tu kuću zagrije svojim ponašanjem, uljepša i učini ugodnim boravištem - naglasio je biskup.

Sveti Otac danas za Dan mira posebno je preporučio svijetu da se odreče nasilja, imamo prilike vidjeti svaki dan nasilje, ljudi vjeruju neki da se silom i nasiljem može stvoriti bolji svijet , neki čako kao komunistička ideologija oni su mislili da za cijeli svijet mogu stvoriti bolje uvjete nasiljem, silom, revolucijom ali to je iluzija. Isus Krist nikada nije koristio nasilje i silu a vjerovao je i doista imao razloga. Sveti Otac progovara o ne nasilju kao stilu politike te poziva sve da u svome osobnom životu i ophođen drugima prigrle nenasilje. Nije nasilje samo fizičkoima i tako teških riječi koje nam ranjavaju dušu, i riječ također ubija i ona uvijek prvi korak da se prijeđe u nasilje. tako prije nego će biti agresija na Hrvatsku kako se sve pisalo i što se sve govorilo, preko riječi pripremala se brutalna sila. Dakle, i riječima može biti nasilja , može biti nasilja i u obiteljimai ako se ne tuku , nego govorom riječima. Osjećamo i sami da nam zrak nije otrovan samo otrovnim plinovima nego i mržnjom i nasiljem, to je potrebno danas reći - kazao je biskup Bogović.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić za orguljama.

/ ib /

Brojač posjete:
111889
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016