Biskup Bogović: Korizma je trening, osposobljavanje za uspone

Na drugu korizmenu nedjelju 12.ožujka središnje misno slavlje u 11 sati predvodio je i propovijedao mons.dr.Mile Bogović - biskup u miru.

U svojoj homiliji protumačio je današnje Evanđelje po Mateju Mt 17, 1-9 te kazao: Nakon kušnje o kojoj nam je govorilo evanđeosko čitanje prošle nedjelje, danas je riječ o slavi, proslavi, preobraženju. Kršćanin ima uvijek pravo na radost, na priznanje, na odmor, na zahvalnost drugih. Ali i u radosnim časovima ne smijemo zaboraviti na potrebu napora, znoja, tada i žrtve. Inače će nas život baciti na krvavi kolosjek. Što nam današnja biblijska čitanja govore o najvrijednijim životnim časovima? Današnje evanđelje govori nam o Isusovu preobraženju. U času preobraženja, uz Isusa su se našli Mojsije i Ilija. Znakovito je da Isusov čas nije ni u vrijeme svadbe, ni kad ga je narod veličao kao kralja, ni kada je činio čudesa; to je vrijeme preobraženja. Taj čas je u vrijeme njegove muke i smrti. U ovoj korizmi valja promisliti koji su to navrijedniji časovi u našem životu. Traba ići napred prema Bogu i čovjeku, da ga osjetimo bližim, da se s njime povežemo. Samo Bog ne treba ići naprijed, biti boljhi, rasti. Potrebno se penjati, znojiti, kao na brdo Preobraženja. Nizbrdo se i kamen valja, ali ne uzbrdo. Tu treba volja, želja. Imamo mnogo uzbrdica koje trebamo u ovoj korizmi prevaliti. Uzbrdica prema mužu i ženi, djeci, starim roditeljima, uzbrdica prema savjesnom obavljanju dužnosti. Potrebno se odmoriti, poveseliti se, ali napreduje se onda kada se činimo napor da se mijenjamo na bolje i kada se trudimo da idemo prema poštenom cilju  - naglasio je biskup Bogović.

Cilj našeg puta je naša proslava s Isusom, kada ćemo i mi reći: Dobro je ovdje biti; ali tome trebaju predhoditi brojni naporni usponi koji trebamo prihvatiti i savladati. Korizma je trening, osposobljavanje za uspone s kojih ćemo osjetiti Božju blizinu i prepoznati svakog čovjeka kao brata - kazao je biskup Mile.

Na kraju mise župnik mons.mr.Tomislav Šporčić pročitao je župne oglase za idući tjedan i zahvali biskupu Bogoviću što je predvodio svetu misu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija"  pod vodstvom s.Ljubomire Lešić a za orguljama bila je prof. Branka Bernardi.

/ IB /

Brojač posjete:
129629
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016