ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
U Gospiću proslavljen patron katedrale Blagovijest

U subotu 25. ožujka u Gospiću je svečano proslavljen patron gospićke katedrale, Navještenja BDM, Blagovijest, čime je obilježena godina dana od objave pisma pape Franje o imenovanju novog gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića. Upravo je domaćin predvodio ovogodišnju svečanost u suslavlju 7 biskupa Riječke mitropolije i susjednih biskupija, riječkog nadbiskupa Ivana Devčića, porečko-pulskog biskupa Dražena Kutleše, krčkog biskupa Ivice Petanjka, zadarskog nadbiskupa i predsjednika HBK Želimira Puljića, šibenskog biskupa Tomislava Rogića te umirovljenih biskupa Ante Ivasa Mile Bogovića te 30-tak svećenika Gospićkog, Ogulinskog, Otočkog  i Senjskog dekanata, kao i sjemeništaraca i bogoslova. Svečanost Blagovijesti uzveličalo je više stotina hodočasnika a liturgiji je glazbom pečat dao katedralni zbor pod ravnanjem Franje Puškarića.

Danas slavimo događaj kada je Bog otac izabrao običnu djevojku iz Nazareta da bi se njegova riječ utjelovila. Iako ona to otajstvo nije razumjela, nosila ga je snagom vjere. 'Vjeruj da bi razumio' - parafrazirao je sv. Augustina biskup Križić te istaknuo da je to jedini put vjere. Marija je s Božjim riječima prenošenima od anđela stalno rasla. To je put i poslanje i za nas iako nije lagan. Tko Boga želi razumjeti neće nikada povjerovati, jer vjera je vezana uz otajstvo. Marija ne razumije ali prihvaća vjerom i povjerenjem u Boga. Mnogi događaji izlaze iz dometa ljudske logike, no Bog nam kroz znakove daje poruke. Marija je služavka Gospodnja koja unaprijed prihvaća sve što Bog od nje traži te malo po malo raste u vjeri. Marija nam time daje poruku da i mi stavimo svoje „ja“ na raspolaganje Bogu koji nije nikada nikoga iznevjerio.

Rektor katedrale i župnik i dekan gospićki mons. Mile Čančar uručio je prigodne poklone, preslike oltarnih slika domaćem biskupu Zdenku Križiću koji je prvi puta predvodio slavlje patrona katedrale, kao i nekadašnjem generalnom vikaru biskupije te upravitelju svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini a sada šibenskom biskup Tomislavu Rogiću. Nakon mise biskup Križić održao je primanje za goste u ordinarijatu za predstavnike javnog života grada i biskupije te goste.

/ Ordinarijat /

Brojač posjete:
30451
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016