ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Roditeljska tribina u Župi Otočac

Dana, 14. ov. mj. u župnoj crkvi, kako je to bilo i najavljeno, u 17 sati održana je Roditeljska tribina. Svećenici Otokog dekanata na svom sastanku u Križpolju, 8. svibnja o.g. dogovorili su da to bude tribina za sve župe Otočkog dekanata i to prvenstveno za roditelje krizmanika i prvopričesnika.

U Nekim župama već je obavljena svečanost krizme odnosno Prve pričesti, pa su takvi mislili da se to njih ne tiče. Na Tribinu su došli uglavnom roditelji župe Presvetog Trrojstva iz Otočca. Predavanje je održao i nakon predavanja predvodio Sv. Misu i na njoj propovijedao preč. dr. Anton Tamarut, redoviti profesor dogmatske teologije Bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. On je govorio roditeljima koji imaju proročku, svećeničku i kraljevsku službu u svojoj obitelji. Tumačio je posebno svaku o tih uloga i njihovom značenju. Približio je roditeljima s biblijsko-teološkog vida ali i odgojnog ovih  tako temeljnih odrednica roditeljskog i obiteljskog života i djelovanja. To nam u prvi mah izgleda previše daleko i visoko. No, to je tako normalno da je teško shvaititi što bi to kršćanski roditelji bili ako ne vrše te službe. Već su u sakramentu krštenja na obredni način to primili.

Djeca to doživljavaju i životno prihvaćaju te će i oni te službe vršiti kad osnuju svoje obitelji i svoje bračne živote. Normalo je da roditelji tumače, da govore svojoj djeci o vrijednostima kršanskog života, da se žrtvuju za svoju djecu. To im je čast ali kao takvi oni zadobivaju u vlast - kraljevsko dostojanstvo. Autoritet se zadobiva samo onda ako ga steknemo služeći drugima. Roditelj služi svojoj djeci ali tako i zadobiva aaktoritet pred njima.Predavača je uzeo primjer roditeljskog zavezivanja cipela - obuće svojoj djeci. Kako je to jednostavno i kako je to službenički. Mogli se pitati: a tko je ovdje više onaj kojem se cipela zavezuje ili onaj koji zavezuje. Odgovor je jasan.

Na sv. Misi koja je nakon kratke pauze i počešćenja slijedila profesor govorio o suradništvu laika u crkvenom životu. Potkrjepio je to tekstom iz djela apostolskih iz čitanja jučerašnje nedjelje gdje se govori kako su apostoli izabrali sedam muževa na dobrom glasu te ih ostavili da služe u podjeljivanju prikupljenih darova za siromahe - tj. caritas.

Koliko li je danas to dobro i potrebno za sve naše župne zajednice. Bez takva  suradništva teško je i zamisliti efikanost župne zajednice na bilo kojem planu. Kao što u obitelji svatko pridonosi prema primljenom daru tako župljani trebaju pridonositi prema svom daru i u župnom djelovanju.

Pjevanje na Sv. Misi predvodio li su zajedno članovi VIS-a Trinitas i članovi malog zboga Anđeli. A nakon Sv. Pričesti dvoje mališana je čestitalo majkama Majčin dan. 

Na kraju je župnik i domaćin mons. Tomislav Šporčić svima zahvalio navodeći sljedeća župna događanja koja će imati obiteljsko obilježje. A to je svečanost Prve pričesti i Krizme, zatim duhovna obnova svećenika koja će biti na Krasnu, 26. ov. mj. te osobito Biskupijsko i obiteljsko hodočašće u Ludbreg i Karlovac, 17. lipnja o. g.  

/ Tš/

Brojač posjete:
30387
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016