ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Presvetog Trojstva i krizma u Otočcu

Danas, 11.lipnja župna crkva u Otočcu proslavlja svog nebeskog zaštitnika Presveto Trojstvo, to je crkveni god naše župe. Posebno svečano bilo je jer je biskup u miru mons.dr. Mile Bogović danas udijelio sakrament Svete Potvrde ovogodišnjim krizmanicima.

Svečano misno slavlje u 11 sati predvodio je biskup Bogović u koncelebraciji domaćeg župnika, dekana i generalnog vikara mons.mr.Tomislava Šporčića, don Anđelka Kaćunka župnika u Kompolju, vlč.Mile Rajkovića župnika u Švici, don Jure Ladišića pastoralnog suradnika za slijepe i slabovidene te đakona Petra Jurčevića. Poslužitelj oltara bio je bogoslov Marko Grčević, a ceremonijar đakon Petar.

Na početku krizmanici su srdačno pozdravili biskupa Milu te mu predali buket cvijeća u znak dobrodošlice, kao i župnik mons.Tomislav Šporčić pozdravio je biskupa.

Primanjem sakramenta Svete potvrde 37 ovogodišnjih otočkih krizmanika primilo je puninu Duha Svetoga. Sakrament Svete Potvrde ili Krizme je sakrament kojim krizmanik ulazi u „svijet odraslih“ u vjeri.

S obzirom da je riječ o mladim vjernicima koji se nalaze u osjetljivim godinama, biskup je imao za njih, ali i za njihove roditelje, važnu poruku.

- Presveto Trojstvo, to je cilj našeg putovanja, hodočašća, tu je naša zajednička kuća, zadnja adresa, kućni broj. Nije to hodočašće prostorno dugo. Valja stići do odnosa koji su u Presvetom Trojstvu. Svaki od nas osjeća da je još daleko. Ja osjećam kako sam daleko da ljubim drugoga kao samoga sebe. Ali sam svjestan da treba nastaviti put. Pred 26 godina Hrvati su nakon mnogo godina izišli iz jednog diktatorskog sustava u demokraciju i slobodu. Nisu oni otišli nekamo drugamo. Ostali su na istom mjestu, ali prevaljen je veliki put do postignute slobode. Traži se veći stupanj osobne zauzetosti i odgovornosti. Dakako da bi bili lijepo da smo prevalili put do veće međusobne ljubavi. Mnogi su stali i nisu željeli naprijed, drugi su počeli kukati za punim egipatskim loncima, bez obzira što su iz njih jeli kao robovi. U Presvetom Trojstvu je savršena jednakost i zajedništva: nema većega i manjega, sve što pripada jednoj osobi, dar je onoj drugoj. U svakoj pravoj ljubavi odražava se život Presvetog Trojstva. Najočitije je to u obitelji: nijedna druga ljudska zajednica ne otkriva nam bolje istinu o Bogu, Presvetom Trojstvu, odnos muža i žene, odnos roditelja prema djeci (predanje i križ). Kad prevaladavaju trgovački odnosi- zajednica nema više snage da čuva tu sliku - naglasio je biskup Mile.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor Sv.cecilija predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

( i.b.)

 

PS: Kako danas nije bilo službenog fotografa, fotografije koje smo zabilježili za župu Otočac predati ćemo u foto studio "Banić" pa tko želi može uzeti sliku ( naravno one koje su uspjele).

Brojač posjete:
2574803
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016