ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svetkovina Tijelova svečano proslavljena

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, danas 15.lipnja, na Tijelovo središnje misno slavlje u 10.00 sati predvodio je mons. mr. Tomislav Šporčić, generalni vikar Gospićko-senjske biskupije, dekan i otočki župnik, u suslavlju s don Jurom Ladišićem pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.  

Nakon svete mise, već tradicionalno, slijedila je procesija oko crkve i gradskim parkom. U crkvi ispunjenoj do posljednjeg mjesta misno slavlje uveličao je i DVD, ovogodišnji krizmanici u crvenim haljinama, prvopričesnici u bijelim haljinama predvođeni učiteljicama i vjeroučiteljima, te mješovitim pjevačkim crkvenim zborom.

U svojoj homiliji župnik je kazao :Današnjom svetkovinom ispovijedamo vjeru u Kristovu nazočnost u prilikama kruha i vina. Danas stojimo pred tajnom Euharistije kojoj se klanjamo. Danas zahvaljujemo na tom daru koji život znači. Kroz sjedinjavanje s Kristom u euharistiji, popravljamo se i osposobljavamo za ono konačno sudjelovanje s Bogom, sjedinjenje koje je cilj i vrhunac života. Nismo sami, nismo prepušteni svojim ograničenim silama, sam Kris nas posvećuje , krijepi i nosi. U trenutku blagovanja svetih tajni doživljavamo pobožanstvenje, Krist se nastanjuje u nama, postajemo jedno s njim. Veliko je to otajstvo ! Zato današnja svetkovina nije samo prigoda za klanjanje i klicanje, nego podsjetnik na životnu važnost pričesti, poziv na često i dostojno blagovanje "anđeoske hrane"koja život znači. Današnji blagdan želi nam dozvati u svijest uzvišenost dara euharistije, želi nam pomoći da ju dublje shvatimo, više cijenimo i češće primamo. Sve manje ljudi pada na koljena pred Bogom, sve nam je teže kleknuti za vrijeme pretvorbe: Kad ulaze u crkvu , mnogi vjernici više ne znaju pokleknuti i pokloniti se Kristu u svetohraništu. Pokazatelj je to da nam još puno treba učiti i da nam je današnji blagdan itekako potreban; da nas nauči s više poštovanja pristupati pričesti, s više se skrušenosti približavati euharistijskom otajstvu, češće kleknuti pred Kristom skrivenom prisutnošću, zahvalno primati Krista i doživljavati taj trenutak kao nešto neizrecivo uzvišeno. Zato danas Crkva s pravom kliče i pjeva, zahvaljuje Kristu što nam je ostavio sebe, što nismo prepušteni besmislu i smrti jer "Anđeoske eto hrane, putnici se njome hrane !"

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

( ib )

Brojač posjete:
2575048
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016