ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Poziv, predanje i služenje mons. Tomislava Šporčića

Povodom zlatomisničkog jubileja otočkog župnika mons. mr. Tomislava Šporčića, odnosno 50 godina njegova svećeništva, jučer je u crkvi Presvetoga Trojstva u Otočcu nakon 'zlatne maše' predstavljen zbornik koji se podnaslovom referira upravo na tu činjenicu jer mu je to i povod nastanka: „Poziv, poslanje i služenje – Pedeset godina svećeništva Tomislava Šporčića“.

Knjigu su predstavili Milan Kranjčević (jedan od autora tekstova zbornika, ujedno i moderator predstavljanja), biskup u miru mons. dr. Mile Bogović (također jedan od autora), dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić (jedna od autorica) i dr. sc. Ivan Šporčić (urednik zbornika).

S obzirom na opsežnost gradiva zbornika na 500-injak stranica nije bilo jednostavno njegove predstavljanje uklopiti u protokolarnih sat vremena, no uspjelo se.

Nakon što je naglasio kako je zbornik dostojno i veliko priznanje slavljeniku mons. Tomislavu Šporčiću, gotovo na razini divot izdanja, a istovremeno prilog i još jedna potvrda Otočca kao kulturne prijestolnice Ličko-senjske županije, Kranjčević je najprije izdvojio trodijelnu strukturu knjige. Prvi dio „Zlatomisnik o sebi i svom pozivu“, kako govori i sam podnaslov „Razgovori sa stricem“, čine razgovori urednika Ivana Šporčića sa svojim stricem Tomislavom Šporčićem. Drugi dio knjige sadrži 15 stručnih i znanstvenih radova 15-orice autora o najrazličitijim segmentima Šporčićeva djelovanja kao svećenika, učitelja, suradnika, prijatelja, radnika, obnovitelja mnogih sakralnih objekata i predmeta, vrijednog kulturnog djelatnika (pogotovo u tiskanju raznih izdanja), duhovnog izgraditelja… Treći dio „Prilozi u čast zlatomisnika“ sadrže opće teme o kraju i ljudima povezanima s mons. Šporčićem.

Smještajući zbornik u formalne okvire monografije, spomenice i memoarskog djela, biskup Bogović je naglasio kako je upravo prvi dio zbornika donio novu kvalitetu i vrijednost te je odabirom takve forme s memoarskim elementima urednik Šporčić pomaknuo granice ovakvih sličnih izdanja postigavši dodatnu raznolikost i slojevitost već ionako impresivna sadržaja.

- Urednik je svoga strica opisao s više strana, ne samo njegovo pastoralno djelovanje nego i kuterevske, obiteljske korijene i mnoge životne okolnosti (rođen u vrijeme NDH, proživio cijelu komunističku Jugoslaviju i dočekao neovisnu hrvatsku državu, a pod crkvenim vidom rođen u povijesnoj Senjsko-modruško-krbavskoj biskupiji, stasao u Riječko-senjskoj nadbiskupiji i ušao u novoosnovanu Gospićko-senjsku biskupiju). To oslikava i naslovnica knjige na kojoj je grlo šterne koja se nalazi pred Šporčićevom rodnom kućom. Šporčić je onaj rijetki svjedok vremena, okolina je u njega ucijepila sve ratne i poratne strepnje, strahove i nedaće, pa su ti njegovi osobni osjećaji bili opipljivi u svakoj hrvatskoj kući u poraću od Vukovara do Dubrovnika (čime postaju univerzalni), rekao je biskup Bogović.

- Šporčića je puna Biskupija, kao nekoć arhiđakona Marka Mesića. Zato nije čudno da svoje tekstove prilažu 3 biskupa. A o nekadašnjoj Otočkoj biskupiji prvi članak je napisao Karlo Mirth, rođen prije 100 godina na današnji dan, pa ovom prilikom pozdravljam i prisutnu Mirthovu rodbinu i drago mi je da se njegova obljetnica rođenja poklopila s ovim zlatomisničkim slavljem, dodao je Bogović.

Autorske radove u zborniku nabrojila je i predstavila dr.sc. Jasminka Brala-Mudrovčić naglasivši da ti radovi u cjelini osvjetljavaju Tomislava Šporčića u svim aspektima življenja, kao izuzetno vrijednog i predanog radnika na svim poljima, svećenika i čovjeka spremnog na svakovrsnu žrtvu, moralnu disciplinu i molitvu…

Urednik dr. sc. Ivan Šporčić poželio se osvrnuti samo na dva detalja s obzirom da su, kako je rekao, govornici prije njega dali doličan uvod i dovoljno rekli. Prisjetio se trenutka kad mu je na um pala ideja da bi mogao stricu za njegovu nadolazeću godišnjicu darovati knjigu u kojoj će ostati zapisane okolnosti njegova probijanja nakon 2. svjetskog rata te je doslovce sanjao svečanost zlatne mise. Kad je ideju iznio svome stricu, on ju je na početku u svojoj skromnosti odbio, ali s vremenom, srećom, prihvatio.

Najveći pljesak odobravanja dobio je na kraju sam slavljenik, mons. Tomislav Šporčić koji je svoje djelovanje u 50 godina, ali i daljnji slijed, sažeo na anegdotalan način asocirajući upravo na svoje najprepoznatljivije osobine, marljivost, brzinu, upornost, točnost, nezaustavljivo pregalaštvo: „…neka i dalje bude ho-ruk, ho-ruk!“

M.K.G.

Brojač posjete:
30403
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016