ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Bdijenje na Krasnu - noć uoči Velike Gospe

Dan uoči Vleike Gospe na Krasnu bilo je lijepo i svečano. U 18,00 sati počelo je ispovjedanje gdje je bilo na raspolaganju 15-najstak svećenika, poslije u 19,00 sati započeo je križni put kojeg je predvodio preč.dr.Richard Pavlić župnik u Senju i profesor na Teologiji u Rijeci, čitači su bili vjernici senjskog dekanata. Lijepo i sunčano vrijeme, ali za Velebit i malo prohladno okupilo je oko 700 duša na križnom putu. u 20,00 sati krenula je procesija iz crkve Majke Božje od Krasna prema svetištu u dragi. Kip Majke Božje nosile su četiri djevojke u narodnim nošnjama, a sedam svećenika i predvoditelj misnog slavlja bili su u procesiji s velikim brojem vjernika.

Svetu misu predslavio je preč. Silvio Milin dekan senjski i župnik u Svetom Jurju, a suslavitelji su bili mons.mr.Tomislav Šporčić generalni vikar biskupije, dekan i župnik u Otočcu, preč.dr.Richard Pavlić župnik u Senju, preč.mr.Marinko Miličević kancelar biskupije, mons.Ivan Miklenić glavni urednik Glasa Koncila, vlč.Mile Rajković župnik u Švici, don Jure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne i vlč.Mario Vazgeč upravitelj svetišta na Krasnu, bilo je i bogoslova i sjemeništaraca.

U svojoj homiliji preč.Milin je kazao: Ovaj veliki događaj žene i majke, došli smo proslaviti ovdje u njenom svetištu na Krasnu, popeli se na njeno brdo, jer vezala nas je ovdje uz sebe i zarezala se u naše srce i dušu. Ljubav nas je dovela - vjera sabrala. Marija je u svojoj nebeskoj slavi, a mi na putu. Iz ovog susreta , s ovoga brda, vratit ćemo se u svoju dolinu, u život svagdašnji, ovdje gdje je on, život, događa i ostvaruje, ondje gdje polažemo ispit Isusovoj i večeras navještenoj riječi: Još su blaženiji oni koji slušaju riječ Božju i čuvaju je. I večeras mnogi su zaposleni oko nas. Osobito riječ Božja. Ona nam prilazi jasna da osmisli ovaj nqaš susret-slavlje, za životni put, da nas ohrabri i na njemu u izabranom dobru podrži. Svetkovina Velike Gospe primjer je Kristove konačne pobjede. Dobro, osobito Božje dobro, se teško pobija među ljudima. Velikima svijeta koji su na ispostavljeni račun drugima, sebe vrednuju - dobro nije vrijednost za koju se isplati živjeti. Zato Bog ide k malenima - njih postavlja kao primjer koji gradi i uspostavlja novo nebo i novu zemlju, Božji svijet. A Marija je velika u tom procesu, jer nikome nije stala na životni put, nikome oduzela sadržaja njegova života, nikome oduzela kruh iz ustiju. Živjela je dostojanstveno, vjernički, pobožno. Svjedokom je volje Božje koja sadrži životnu mudrost malenih, što Bog može s čovjekom učiniti i što čovjek s Bogom može postići. Za to je potrebno živjeti otvorenih očiju duše koja je uvjek spremna vidjeti i upregnuti se tamo gdje isti život od nje traži . Evo me. A nitko nije uspio u životu ispuniti život bez patnje, boli, trpljenja - prepoznatljivom Božjom logikom: slušanja, praštanja, milosrđa, bogoljublja i bratoljublja. To je i sastavnica i rastavnica života čovjeka s Bogom i sa samim sobom. Velik se postaje u goloj životnoj dosljednosti vrijednostima i vrednotama volje Božje. A Marija u tome nema premca.

Evo nas pred Njom. Pogledajmo nju, našu Mariju - Majku pogledajmo kroz nju sebe. U molitvi smo i onoj molbenoj i onoj zahvalnoj i onoj  koja se preporuča u njezin zagovor. Na djelu je naša pobožnost. Nije po Božju ili biti pobožan, samo tražiti od Boga i drugih i ne davati ništa od sebe. Ispravna pobožnost je moliti da bih mogao dati - biti upotrebljiv. Tu je, u tom ozračju, Marija na djelu i kao Majka i pomoćnica i zagovornica. Moramo misliti šire, Marijinim srcem, možda ćemo lakše naći rješenja za sebe i za druge - kazao je propovjednik.

Euharistijsko slavlje animirao je VIS Trinitas iz Otočca potpomognut pjevačima iz biskupije, a za orgulama bio je bogoslov Kristijan Pajdaković.

Poslije svete mise bilo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio kancelar biskupije preč.mr.Marinko Miličević.

(ib)

Brojač posjete:
30318
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016