ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Održana Sjednica Župnog pastoralnog vijeća

Dana, 20.rujna u 19,00 sati, u župnom stanu održana je redovna Sjednica Župnog pastoralnog vijeća Župe Otočac. Sjednici je predsjedavao župnik i dekam otočki mons.mr.Tomislav Šporčić, a odazvao se veliki broj vijećnika ( četvorica opravdano izostala).

Na Sjednici su analizirane sve Župne aktivnosti i događaji od Uskrsa do danas, a što uključuje: Pripreme za Prvu pričest i krizmu., Hodočašće u Ludberg i Karlovac, 17. lipnja o. g. – na tome je župnik  inzistirao i izradio plan i to je provedeno. Tiskan je posebni bilten i on je puno pomogao u animiranju kako svećenika tako i vjernika.          Ministrantski susret u Slunju (naši pjevači – predvoditelji pjevanja), Redoviti dekanatski sastanci – susret svećenika na Krasnu koncem svibnja o.g. gdje je dat prijedlog da se ova pastoralna godina posveti obitelji – to je župnik osobno obrazložio i prihvaćeno je. Ovih dana je biskup Križić uputio posebnu poruku povodom Katehetsko-vjeronaučne godine i njoj posebno naglasio temu pastoralne godine – obitelj., Animirali smo i poveli vjernike Otočca ali i dekanata u svetište Majke Božje na Krasno za Veliku Gospu. Tiskali smo Bilten. I on je razaslan po čitavoj biskupiji. Neki su postavili i pitanje za isti Bilten ali bez obzira na to istina je da je on polučio svoju svrhu. 

U ovom vremenu na posebni način bili smo angažirati ali i župljani najviše posredovali za 50. godišnjicu župnikovog  svećeništva. Više je osoba oko toga bilo angažirano. Župnik Šporčić se zahvaljujem svima, a posebno pjevačima. Kako zboru Sv. Cecilije, zboru Trinitas kao i Dječjem zboru Mali anđeli. Ali i svima koji su se oko ovog slavalja angfažirali i sudjelovali u programima, kako u Otočcu tako i u Kuterevu.  Tiskali smo također Bilten, imali trodnevnu pripravu ali osobito značenje dalo je to što smo za ovu prigodu tiskali knjigu: Poziv, poslanje i služenje. Osobita zahvala ide uredniku ove knjige  dr. Ivanu Šporčiću. Ova proslava je važna ne zbog samog župnika Šporčića osobno, ali uz proslavu jedne godišnjice nigdje nismo imali toliko programa. I nigdje nije toliko došlo do izražaja svećeništvo – sakrament  Sv. Reda i drugo. Osim programa kojeg smo imali u Otočcu i Kuterevu župnik je imao Sv. Misu i u župi Slunj za Malu Gospu i za Križevo u Riječkoj katedrali s ostalim jubilarcima (njih pet Riječke nadbiskupije 50. god. i jedan koji je slavio 60. godišnjicu (mons. Petrović). Župnik još ima plan jedne nedjelje (navečer) ići u Senj imati sv. Misu – susresti se s tamošnjim vjernicima i slaviti s njima sv. misu – zahvalnicu. Tako isto kani poći jednom prilikom u tijeku ove godine  u Ogulin i Oštarije

Godina obitelji

Župnik Šporčić je kazao kako u ovoj godini ćemo posebnu pastoralnu  pozornost posvestiti obitelji. Obitelj je u krizi, a ona se ugrožava s mnogo strana. Ove godine se obilježava 100 godina od Fatimskih ukazanja pa je prilika citirati fatimsku vidjelicu, sestru Luciju, karmelićanku, koja je 2008. Napisala kardinalu Caffarri , predsjedniku papinskog Instituta za brak i obitelj ove ozbiljne riječi: Odlučujuća bitka između Gospodina i Sotonina carstva vodit će se na polju braka i obitelji.  Ne dajte se nimalo zastrašiti, jer će svi koji djeluju u prilog svetosti braka i obitelji uvijek nailaziti na protivljenje. Napadat će ih se svim mogućim sredstvima, zato što je ishod tog sraza odlučujući“.

U drugom djelu Sjednice svoje aktivnosti referirali su članovi ŽPV koji imaju i dodatna zaduženja.

Mateja Posavi govorila je o aktivnosti župnog zbora Trinitas, o molitvenim zajednicama koje djeluju u župi, o župnom listiću "Živo voda" kojeg mladi uspješno već duže vrijeme svaki mjesec objavljuju, tiskaju i na taj način pridonose širenju Božje Riječi, o izradi narukvica "Gospe Žalosne" , o sakupljanju pomoći za Caritas, te o drugim aktivnostima.

Ivan Bižanović zadužen za medije i župnu web stranicu i facebook župe govorio je o velikoj posjeti čitatelja na portal, do sada preko 1.870 000 ulaza na stranicu, o nekim nedostatcima koje treba popraviti, o razmjeni informacija Biskupija, IKA, o ozvučenju crkve i nedostatcima koji se moraju otkloniti da bi puk - vjernici bolje pratili svetu misu.

Petra Lokas Orešković govorila je o djelovanju župne kateheze po skupinama od 1. do 8. razreda, tu se ukazala potreba za novim katehetama - laicima koji će se ovih dana pronaći i aktivirati, bilo je riječi o čitačima u župi...

Na kraju je župnik mons.Šporčić osvrnuo se i na Tečaj vjere koji ide dalje i pozvao sve da se prijave i za ovogodišnji novi Turnus koji će biti u Otočcu, nije dobro da se prekida jer imamo kandidate od predhodne godine koji ovu godinu završavaju Turus.

Za novu tajnicu ŽPV izabrana je profesorica Manja Kostelac-Gomerćić.

Na kraju smo se lijepo i počastili č.s.Ljubomira ispekla je tri vrste kolača, a župnik osigurao napitke. ( Hvala im ! )

I.B.

 

Brojač posjete:
30429
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016