ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dekanatski sastanak svećenika Otočkog dekanata

U ponedjelja, 16. listopada 2017. u župnom stanu župe Bl. Dj. Marije od Svete Krunice u Ličkom Lešću održan je redoviti Dekanatski sastanak svećenika Otočkog dekanata. Sastanak je sazvao i njemu predsjedavao otočki župnik i dekan mons. Tomislav Šporčić.

Na dnevnom redu i ovaj put je najprije bila Molitva Trećeg časa a onda se nastavilo s razmatranjem župnika domaćina vlč. Ivana Miškulina o temi  listopadske pobožnosti odnosno molitve krunice posebno u ovom mjesecu koji je posvećen krunici, te u njemu ima i posebni blagdan Bl. Dj. Marije od Svete krunice koji se kalendari slavi 7. listopada a u Ličkom Lešću tradicionalno prve nedjelje u listopadu.

U drugoj točki vlč. Anđelko Kaćunko kao izabrani  u Otočkom dekanatu za člana Prezbiterskog vijeća izvjestio je o prvoj sjednici u novom sastavu vijeća koja je održana 3. listopda o.g. Nadopunio ga je mons. Tomislav Šporčić i vlč. Stipe Zeba koji su također sudjelovali na sjednici.

Na ovo izvješće mons. T. Šporčić nastavio je govoriti o Pastoralnoj godini 2017/18., za koju je Kalendar predložio generalni vikar  mons. Marinjko Miličević,  koja je još u svibnju ove godine na susretu svećenika na Krasnu preuzeta da bude posvećena obitelji. Šporčić je naglasio kako na tadašnjoj sjednici tako i sada na ovom sastanku da čitava godina i svi sastanci i susreti koji će se održati moraju biti prožeti mišlju i programom obiteljske tematike. Za rad s obiteljima ove godine Ured HBK priredio je katehetske materijale o temi očinstva i majčinstva, posebne priručnike za voditelje takvih kateheza, uzorke za ispot savjesti te molitvene kartice koje će se podijetiti obiteljima da te molitve ove godine posebno mole. Da bi shvatili ozbiljnost pastoralne brige za obitelj posebno u ovoj godini izlagač ove teme T. Šporčić se poslužio Razgovorom s prof. dr.sc.Matkom Marušićem koji je tiskan u u Glasniku "Veritas" br. 10/2017., a u kojem vrlo jasno i znalači govori o Rodnoj ideologiji i njezinim posljedicama. A to je osnovi problem s kojim se Crkva i sve zdravo orjentirane hrvatske institucije ali se i odgovorni pojedinici trebaju  pozabaviti i svjedočiti obitelj i brak kao zajedništvo muža i žene te rasvjetljavati ljudski i kršćanski identitet. Rad s supružnicima (očevima i majkama) u raznim prilikama i mogućnostima koji nam se danas pružaju jest neodgodiv zadatak. Zagovnici Rodne ideologije napadaju Katoličku Crkvu svim mogućim sredstvima znajući da je Crkva najača obrana zdrave i normalne obitelji, roditeljstva i odgoja zdravog naraštaja. "Rodna" ideologija počela je od feminizma, koji kaže da ženu ne čini spol nego društveno okružje i da je žena u svojoj ulozi u obitelji i zarobljena i potlačena. To je zapravo komunistička ideja, a formulirao ju je F. Engels. Feminizam, rodna ideologija, "politička korektnost", velik dio borbe za ljudska prava, suvremeni liberalzam, "sekularizam" i postmoderna su izvednice i (ili) alat komunizma da ponovno osvoji vlast u cijelom svijetu. Tako se iz te feminističke budalaštine razvio koncept da spola uopće nema, nego da "slobodan čovjek" može izabrati svoj spol, spolnu orijentaciju, rodni identitet i rodni izražaj /usp. navedejni razgovor s dr. M. Marušićem/. U daljenj razgovoru spomenute su razne mogućnosti koje mi u svojim župama imamo za rad s obiteljima, a spomenuta je i mogućost da se u središtu dekanata priredi dekanatski susret obitelji ili da to bude u obliku hodočašća na u svetište Majke Božje na Krasnu.

Dekan i župnik otočki T. Šporčić je i povjerenik za Pastoralna vijeća u Gospićko-senjskoj biskupiji. Na prezbiterskom vijeću u Gospiću, 3. listopda je njemu povjereno da organizira i ovogodišnji susret Župnih pastoralnih vijeća i to u nedjelju, 12. studenog o. g. po uzoru kako je to u Otočcu već bilo šest zadnjih godina.

Od pitanja pod razno naglašeno je da Tečaj vjere ove godine vjerojatno nećemo moći imati.Vjerojatno ćemo za ovu godinu pauzirati pa onda iduće godine prikupiti već broj polaznika te nanovo provoditi. U dogovoru s predstojnikom Ureda HBK za obitelj dr. Petrom-Kršimirom Hodšićem  u prikladni dan poozvali bismo na susret sve one koji su završili Tečaj vjere za teološku kulturu laika u Otočcu te se s njima pokuša dogovoriti kako mogu pomoći u svojim župama pri organiziranju i vođenju župnih obiteljskih zajednica.

Za pripremanje Godišnjaka župa Otočkog dekanata "Vrila" određeno je da je do 15. studenog Uredniku dostave materijali. Urednik predlaže da ovaj put tiskamo Vrilo s boljom kvalitetom te da fotografije budu u boji. O tome će se propitati troškovi. No, i prodajna cijena bi tada trrebala biti veća.

U oči svetkovine Svih svetih, 31. listopada o.g. Mladi Otočke župe organizirat će Euharistijsko klanjanje od 18 do 24 sata, pod nazivom Helywin - Svetost pobjeđuje. Pozivaju se i drugi mladi kao i odrasli da se pridruže toj pobožnosti i molitvi.

Sastanak je završio zajedničkim ručkom. A idući sastanak će biti umjesecu studenom u župi Sv. Ilije u Sincu, a domaćin će biti vlč. Andrija Kekić, župnik.

(Št)

Brojač posjete:
30280
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016