ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Euharistijsko slavlje u Senju kao zahvala za 50 godina svećeništva

U nedjelju,  22. listopada 2017. u 19 sati  mons. Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki predvodio je Euharistijsko - zahvalno bogoslužje u Senjskoj katedrali.

S njimje suslavio senjski župnik preč. dr. Richard Pavlić. posluživala su četrvorica ministranata viših razreda osnove škole i srednjoškolci. Nedjeljna čitanja je pročitala gđa Marija Špalj koja je u Otočcu pohađala Tečaj vjere za teološku kulturu laika. Godinama je aktivna župljanka u župnoj zajednici. Svoju djecu i obitelj nastoji tako formirati.

Na koru je Katedralni zbor pjevao višeglasnu misu pod ravnanjem dugogodišnjeg i iskusnog zborovođe g. Ivana Prpića - Špike i orguljaša g. Milana Dučića.  Oni su preuzeli vođenje Senjskoga zbora u vremenu dok je Slavljenik župnikovao u Senju, a to je bilo od 1986 - 1992. godine. Vodi ga do danas. A g. Ivan Prpić je dirigent i Udruženog zbora Gospićko-senjske biskupije koji redovito predvodi pjevanje na proslavi Dana hrvatskih mučenika na Udbini.

U homiliji je Predvoditelj govorio o tajni - otajstvu Svećeničkog reda i o svećeničkom služenju. To otajstvo i sam svećenik ne razumije do kraja. To je uvijek više od njega samoga.

Svećenik je kao predvoditelje Božjeg naroda - župne zajednice onaj koji otvara duhovne vidike prema nadnaravnom životu. Njemu je darovana milost i snaga koju onsam po sebi nikad ne bi mogao imati. Svećenik je kao Zdenac u sred sela iz kojeg svećenik posreduje vodu živu - Kristov život pod preko sakramenata koji su vidljivi znakovi nevidljive Božje milosti. Svećenik sve svoje vrijeme i svoje darove daje u službi narodu. Svećenik ima svoje osobite radosti ali i žalosti i boli. Možda najviše i u tome što često ne može vidjeti prlodove svoga rada niti sijanja Riječi Božje. No, to je bila stvarnosti i samoga Gospodina. I tu svećeniku treba vjera kako ne bi smalaksao. Božji narod je pozvan da moli za djelatne svećenike kao i za nova svećenička zvanja.

Na kraju mise župniku je izrekao čestitku župnik preč. dr. Richard Pavlić i u ime župljana i Pjevačkog zbora g. Ivana Prpić - Špika. 

Nakon Sv. Mise više sudionika  su uzeli knjigu: Poziv, poslanje i služenje  - pedeset godina svećeništva.

Po završetku programa u katedrali Župnik je goste iz Otočca i  članove Pjevačkog zbora pozvao na domijenak i druženje.

U svakom slučaju ovaj susret u Senju bio je svečan i dojmljiv. Bilo je prisjećanje na šesto godišnje župnikovanje u Senju, na razne programe na razini Župe i tadašnje Riječko-senjske biskupije, na zajedničke i grupna druženja, na duhovna događanja kao i ona organizacijska - vanjska.

Zahvaljujemo svima koji su ovom slavlju pridonijeli.

(Ip)

Brojač posjete:
32048
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016