Dekanatski susret svećenika u Sincu

U župnom domu u Sincu, u ponedjeljak 13. studenoga svećenici Otočkoga dekanata održali su svoj posljednji ovogodišnji sastanak. Nakon zajedničke molitve Trećega časa, domaćin vlč. Andrija Kekić održao je kratko razmatranje o temi Sv. misa i druga bogoslužja u životu svećenika. Nakon izlaganja svećenici su se kritički osvrnuli posebno na pojave neujednačene prakse, koja se uglavnom odnosi na improvizaciju čak i na mjestima koja su propisana rubrikama, što predvoditelji uglavnom smatraju vlastitom "kreativnošću".

Potom je dekan mons. Tomislav Šporčić iznio neke "naglaske kršćanskog života u obitelji tijekom Božića i božićnih blagdana", poglavito pod vidom katehizacije u Godini obitelji. Istaknuo je važnost i prednost tiskanih publikacija, koje je objavio Ured za obitelj HBK, a odnosi se posebno na majčinstvo.

U drugom dijelu dnevnoga reda dekan je najprije podsjetio na rok za predaju priloga za dekanatski godišnjak Vrilo, a potom predstavio tjedni program proslave zaštitnika Gacke doline Sv. Fabijana i Sebastijana (od 14. do 20. siječnja 2018.) te je potaknuo svećenike da se u program uključe zajedno sa svojim vjernicima. Obavijestio je svećenike također o potrebi i važnosti osnivanja biskupijskog Povjerenstva za obitelj, u koje bi iz svakoga dekanata ušli po jedan svećenik i laik. Dekan je također najavio Tečaj o braku koncem veljače i početkom ožujka sljedeće godine te je podsjetio na biskupijski susret čitača u liturgiji, koji se održava na Plitvicama (Pastoralni centar Mukinje) u subotu 18. studenoga.

Važan sadržaj dekanatskoga susreta bio je i plan ispovijedanja u predbožićno vrijeme u cijelom dekanatu. Dogovoren je sljedeći raspored: petak 15.12.: Križpolje, Jezerane i Stajnica; subota 16.12.: Brinje; ponedjeljak 18.12.: Sinac i Vrhovine; utorak 19.12.: Krasno i Kuterevo; srijeda 20.12.: Ličko Lešće i Prozor; četvrtak 21.12.: Kompolje (i Brlog) i Švica; petak 22..12.: Otočac. U svim župama pokorničko bogoslužje počinje u 17,00 sati, osim u subotu 23.12, kada će u 9,00 sati biti ispovijed školske djece.

A. Kaćunko

Brojač posjete:
213826
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016