Dva krštenja u župi na svetkovinu Krista Kralja

Danas, 26.studenog na XXXIV.nedjelju kroz godinu svetkovina je Krista Kralja. Središnju misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je i propovjedao mons.mr.Tomislav Šporčić dekan i župnik otočki. Ovo je posljednja nedjelja ove crkveno-liturgijske godine.

Na misi u 11 sati bilo je posebno svečano jer je u zajednicu krštenih primljeno dvoje djece i to prvo dijete u obitelji Marijana Kranjčević i Kristine rođ.Borić , kći ANA, te treće dijete u obitelji Stjepana Šimatovića i Nikoline rođ.Cvitković, sin IVAN - BRUNO. Na misi se okupio veliki broj rodbine i prijatelja i zaista je bilo posebno svečano.

U svojoj homiliji župnik je kazao kako će neki reći da je govor o kraljevima zastario iako kraljevi i danas postoje. To nas, ipak, nekako vraća u neka davna vremena koja nam više nisu bliska. Slično kao govor o pastirima, ovcama, vinogradima i sl. Mnogima to više nije dio svakodnevnog života. Kraljevska služba veoma je prikladna da označimo značenje Boga u našem životu. Kralj se ne bira, kralja se dobiva. Kad Krista nazivamo svojim Kraljem, onda je to podsjećanje da je on Kralj ne po našoj odluci ili izboru, nego odlukom vječnog Boga. Njegovo dostojanstvo ne ovisi o našem prihvaćanju ili odbijanju. Kad čovjekom kraljuje bilo tko ili što osim Boga, tada on propada. Materijalno možda ne, ali duhovno sigurno. Novac, vlast, karijera, politika itekako znaju vladati čovjekom. Čovjek tada gubi svoje dostojanstvo, postaje lažljivac, prevarant, bezosjećajan i nepouzdan, dvoličan. Spreman je izdati sve i svakoga. Tako trpe i pojedinci i obitelj i društvo u cjelini. Došašće nam je pred vratima, vrijeme koje će nas okrenuti vlastitom obraćenju, ali i dobroti prema bližnjima. Imat ćemo prilike pokazati čiji smo podanici, koga slijedimo i tko upravlja našim mislima, riječima i djelima. Neka Kristova kraljevska vlast obuhvati naša srca, a njegova ljubav, preko nas, dotakne srca naših bližnjih.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom Lešić a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

Nakon mise na glavnom oltaru izloženo je Presveto otajstvo nakon čega smo pozvani župljani da se osobno ili u društvu kako kome to više odgovara i može dođe osobno se klanjati i u tišini se pomoliti pred Presvetim.

(ib)

Brojač posjete:
218883
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016