ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
"VRILO 2018" Godišnjak župa Otočkog dekanata

Godišnjak župa Otočkoga dekanata Vrilo 2018. još je prošlog petka dopremila Tiskara Ogulin kako bi za božićne blagdane, kao i svih prijašnjih godina, na svim misama tijekom božićnih blagdana vjernici mogli uzeti svoj primjerak. Za razliku od prijašnjih brojeva, ovo je Vrilo obogaćeno fotografijama u boji na 314 stranica, pa je i prodajna cijena malo veća, za 30 kuna može se nabaviti u svim župama Otočkoga dekanata. 

Kako uvodno u Vrilu ističe glavni urednik mons. mr. Tomislav Šporčić, dekan i župnik otočki, godišnjak Vrilo priređen je 14. godinu zaredom (od 2005. do 2018.), a sadržaj mu je mnogo čime jednak prošlima jer su i rubrike manje-više iste. Međutim, vrijeme je novo, pa je i od toga novoga u Vrilu dosta zabilježeno.

 Na zanimljiv način odmah nakon Riječi urednika Vrilo otvaraju poetski izričaji dvojice imenjaka i prezimenjaka Stjepana Dujmovića te stihovi Franje Zubčića. Slijedi Rimokatolički kalendar za 2018. popraćen kraćim zabilješkama o mjestima stradanja brojnih svećenika i civila u poratnom komunističkom režimu, a osim toga uz svaki je mjesec pridodan sažeti opis po jedne otočke knjige (odabrano ih je 12 od 80-ak tiskanih u izdanju otočkih nakladnika u razdoblju od 1993. do danas). Opširniji prikaz istih tih odabranih knjiga – Zemlja od sadre, Kompolje, Živ sam i dobro mi je , Švica, Ričnik gacke čakavšćine, Gackom kroz povijest, Bajke za maće i'ne malo veće, Povijest Otočke pukovnije, I glasom se branio Otočac, Status, Otočki dekameron, Poziv, poslanje i služenje - pred kraj Vrila donosi tekst dr. sc. Jose Brajkovića.

Slijedi rubrika Dobro je znati, potom božićna čestitka gospićko-senjskog biskupa mons. Zdenka Križića, nekoliko tekstova posvećenih odgojnoj moći obitelji i značaju kumstva, da bi sljedećih 70-ak stranica ispunili tekstovi u rubrici Biskupijski pastoralni susreti. Od 93. stranice nižu se tekstovi iz svih župa Otočkoga dekanata – Otočac, Dabar, Ličko Lešće, Prozor, Sinac, Ramljani, Švica, Kompolje i Brlog, Krasno, Kuterevo - a među njima ima doista zanimljivih i vrijednih uradaka samih župnika ili župnih suradnika (mons. Tomislav Šporčić, Ivan Bižanović, don Anđelko Kaćunko, vlč. Mile Rajković, vlč. Ivica Miškulin, s. Cecilija Pleša, Andreja Padjen, Jasna Ilić, Petra Lokas Orešković, Marijana Jagodić, Josipa Majetić, Valentina Rubčić, Silvija Rubčić Kovačić, Josipa Rončević, Mateja Posavi, Antonija Marić, Dario Košćak...) s raritetnim pristupom i podatcima kakvi se zapravo ne mogu pročitati nigdje drugdje. Tako se u vijestima iz švičke župe pojavljuje i nekoliko pjesama Katarine Tonković Miškulin, a vijesti iz Prozora sadrže mali izvadak iz župne Spomenice.

U rubrici Mladi za mlade nalazi se i iscrpan prikaz svjedočanstava mladih sa SHKM-a u Vukovaru, a učenica 8. razreda Marija Rubčić vodila je zanimljiv intervju sa župnikom Šporčićem. Slijedi niz zanimljivih tema poput teksta o liječenju biljem fra Jure Marčinkovića, potom izvadak iz Spomenice župe Otočac o događajima od 1868. do 1914., a onda još jedan intervju, i to svećenika sa svećenikom. Biskup u miru mons. dr. Mile Bogović podijelio je ovdje s čitateljima zabilješku razgovora koji je svojevremeno vodio s blagopokojnim mons. Vladom Pezeljom, otočkim župnikom, o Pezeljevu boravku u zatvoru 1954. godine. Vrijedno i rijetko štivo. Nakon toga u dva teksta svoja zapažanja s pomorskih putovanja na Maltu donosi kapetan Zdravko Prša, s naglaskom na legendi o brodolomu sv. Pavla i templarima i ivanovcima na Malti. Obje je ove malteške priče uspješno povezao s hrvatskim krajevima, poviješću i legendama.

Vrilo završava tekstom o Hrvatskom radiju Otočac, prikazom knjige Poziv, poslanje i služenje (50 godina zlatomisništva Tomislava Šporčića) i recenzijom Otočkom dekamerona iz pera dr. Jasminke Brala-Mudrovčić, osvrtom na dopunjeno 2. izdanje monografije Otočac na razglednicama i osvrtom na 20 godina djelovanja Katedre Čakavskog sabora pokrajine Gacke o čemu piše Milan Kranjčević, recenzijom romana Patuljci krila nemaju i već spomenutim prikazom knjiga otočkih dr. Brajkovića. Na kraju je i program proslave Fabijanova 2018.

Pravo je to bogatstvo sadržaja, kako za one koji hoće nešto na brzinu zanimljivo pročitati, tako i za one koji se žele bolje informirati i temeljito proučiti tekstove prepune starih i novih podataka i spoznaja.

Pripremu Vrila odradio je ovaj (po prvi) put Milan Krznarić, a naslovnicu na kojoj je crkva Uzvišenja sv. Križa u Prozoru izradili su Frana Lokas i Milan Kranjčević. Izdavač Vrila je Župa Presvetog Trojstva Otočac, a otisnuto je u 1.500 primjeraka.

(MKG)

Brojač posjete:
159697
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016