ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sveti Stjepan Prvomučenik, trokraljski blagoslov vode i krštenje djeteta

Prvi dan po Božiću Crkva slavi Svetog Stjepana Prvomučenika. Ova dva blagdana su usko povezana. Središnja sveta misa u 11 sati bila je u župnoj crkvi a predvodio ju je mons.Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki, u suslavlju s don Jurom Ladišićem pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.

Na samom početku mise obavljen je blagoslov vode za blagoslov obitelji. Molile su se litanije Svih Svetih , a potom je bio blagoslov vode koju su brojni vjernici koji su danas bili na misi ponjeli svojim kućama.

U svojim razmišljanjima mons.Šporčić se osvrnuo na današnjeg sveca. Vjernici diljem svijeta obilježaju blagdan Svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim počecima. Stjepan Prvomučenik je bio jedan od sedmorice đakona, a podaci o njegovu radu i životu zabilježeni su u novozavjetnoj knjizi ˝Djela apostolska˝. Nazvan je prvomučenikom jer je bio prvi koji je za Krista posvjedočio svojom krvljom, a danas su njegovi lik i djelo simbol borbe protiv nepravde te oprosta. Njegova svetkovina je svojevrsno prisjećanje na temeljne životne ideale, koji su i danas bezvremenski.

Kršćanin vjernik je taj kojeg tjera Božja ljubav, otvoren je Božjoj ljubavi. Živimo za život, žrtvujmo se za život, život je povezan s mukom i križom. Danas imamo sve umjetno, umjetno se smijemo, razgovaramo. Bez križa nemože se odgajati dijete, bez križa nema boljitka, križ je onaj koji mjenja. Zašto danas Crkva smeta nekima ? Moramo biti sol zemlje, neka nas Gospodin ojača svojim duhom, mi znamo zašto moramo trpjeti i nositi svoj križ...Oprosti im Gospodine jer neznaju što čine.

Danas je u prepunoj otočkoj crkvi bilo i krštenje, krštena je FRANKA BUKOVAC, od oca Ivana i majke Monike. Okupila se velika i mnogobrojna obitelji i prijatelji koji su uveličali krštenje.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s.Ljubomirom a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

(ib)

Brojač posjete:
168566
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016