ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sveta tri kralja ili Bogojavljanje

Blagdan Sveta tri kralja (Bogojavljenje) jedan od najstarijih katoličkih blagdana, koji su nazvani i Svetim mudracima i koji se u zapadnom kršćanstvu zovu Baltazar, Melkior i Gašpar, a prema Evanđelju došli su se pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su prateći betlehemsku zvijezdu “s istoka” u Jeruzalem, gdje ih je primio kralj Herod kako bi mu rekli gdje se Isus rodio da bi ga mogao ubiti. Kada su mudraci pronašli Isusa, darovali su mu tri dara – tamjan kao Bogu, zlato kao Kralju i plemenitu mast, smirnu kao Čovjeku. Nakon toga Bog im zapovjedi da se ne vraćaju Herodu te da se vrate drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su simbolički predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio da se rodio Spasitelj.

Sveta tri kralja zazivaju se kod grmljavine, a zaštitnici su hodočasnika, putnika, oboljelih od epilepsije, krznara, motorista, proizvođača igraćih karata, pilara i trgovačkih putnika.

Bogojavljenjem i sutrašnjom nedjeljom, kada slavimo Krštenje Gospodinovo, završava u vjerničkom srcu božićno vrijeme.

U župnoj crkvi u Otočcu slavljene su dvije mise u 9 i 11 sati, a predvoditelj slavlja bio je mons.Tomislav Šporčić dekan i župnik otočki a suslavitelj don Jura Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne.

Euharistijsko slavlje u 11 sati animirao je crkveni zbor Sv.Cecilija.

(ib)

Brojač posjete:
159768
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016