ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Drugi dan duhovne obnove - susret župljana Lešća i Prozora

Dana, 15.siječnja drugi dan je duhovne obnove u našoj župi ujedno i susret župljana Ličkog Lešća i Prozora u našoj župnoj crkvi u Otočcu. Predvoditelj misnog slavlja u 18 sati bio je mons.prof.dr. Pavo Jurišić, kanonik Stolnog kaptola vrhbosanskog, a suslavitelji su bili don Anđelko Kaćunko župnik iz Kompolja, vlč. Andrija Kekić župnik iz Sinca, don Jure Ladišić pastoralni suradnik za slijepe i slabovidne, te mons.mr.Tomislav Šporčić dekan i župnik otočki.

U svojoj homiliji dr.Jurišić je kazao kako je Europa u 19.stoljeću bila poprište raznih duhovnih gibanja, političkih i socijalnih problema u društvu, kao i revolucionarnih pokreta koji su bili usmjereni protiv Crkve. Racionalizam u svom oholom uzdizanju pokušavao je srušiti Crkvu i njezin nauk, niječući Boga i vrhunaravni red. Razum je dovoljan da dozna svu istinu i dovede do sreće. Grijeha nema, čovjeku nisu potrebni ni milost ni otkupljenje, jer čovjek je sam sebi dovoljan, treba mu dati slobodu bez ikakvih spona. Čovjek je po prirodi dobar, a društvo ga kvari, zato valja mijenjati društvo. Mnogi su se okrenuli za tim idejama, da su počeli otpadati od vjere, a posljedica toga je povećanje nemorala, opće raskalašenosti i nepoštivanje svakog autoriteta. Da se dovede do odumiranja države, išlo se za tim da se najprije moćna država uzdigne na najviši princip kao vrhovni zakonodavac, sudac i najviše veličanstvo. Nema nikakve vrhovne vlasti, religija je privatna stvar, kršćanstvo treba stjerati u sakristije. Uslijedilo je uvođenje građanskog braka i civilne registracije, otkazivanje krštenja i donošeni zakoni o povlačenji iz crkve. Sve je to trebalo voditi raspadu država, pravnoj nesigurnosti u pogledu privatnog vlasništva i socijalnih ustanova. Molitva i pokora su put obnove na koju nas upućuje Isus. Na kraju valja reći da ni danas nismo došli u Crkvu da tražimo nešto, nego da tražimo nekoga. Taj koga tražimo mora biti doista uzvišen. Jer ništa drugo nije dovoljno veliko za nas, ništa dovoljno sveto, već da poput Blažene Djevice Marije budemo s Isusom, tako ćemo jednog dana sigurno s njim i uskrsnuti i biti s njim u vječnom raju. Zajedno s njim i s Marijom, kod Oca nebeskog.

Potom je velikom broju vjernika podjeljen sakrament bolesničkog pomazanja. Sakrament bolesničkog pomazanja podjeljuje se onima koji su bolesni  ( a i zdravima ) tako da se mažu na čelu i na rukama maslinovim uljem propisano blagoslovljenim, izgovarajući samo jedanput ove riječi: Po ovome svetom pomazanju i po svome preblagom milosrđu neka te Gospodin milošću Duha Svetoga pomogne; neka te oslobođena od grijeha spasi i milostivo podigne.

Na kraju bio je svečani blagoslov krunica - "Sedmice", posvećene Gospi Žalosnoj, iz radionice - Zajednice mladih naše Župe.

Euharistijsko slavlje uveličao je crkveni zbor iz Ličkog Lešća.

(ib)

 

Brojač posjete:
168518
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016