ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sv.Blaž u Otočcu

Dana, 3.veljače,  u 18,00 sati u župnoj crkvi u Otočcu služena je Sv.misa na čast Sv. Blaža ( Sv.Vlaho) . Misu je predvodio župnik mons. Tomislav Šporčić u zajedništvu s vlč. Jurom Ladišićem. U propovijedi župnik je prikazao život i mučeništvo Sv. Blaža. Na kraju mise svi prisutni vjernici pristupili su obredu blagoslova grla po zagovoru Sv. Blaža.

Blagoslov grla: O blagdanu sv. Blaža svake se godine po crkvama dijeli blagoslov grla. Svećenik s dvjema svijećama pristupi vjerniku i moli: „Po zagovoru sv. Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!“ Taj je blagoslov takozvana blagoslovina u Katoličkoj Crkvi. On se temelji na prastaroj predaji po kojoj je sv. Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kome je u grlu zapela riblja kost. Kod blagoslovina Crkva moli Božju pomoć u raznim potrebama, a po zaslugama Isusa Krista i zagovoru svetaca.

Molitva Sv.Blažu: Gospodine Isuse Kriste, koji si kazao da se molitvom i postom tjeraju zlodusi i vjerom ozdravljaju bolesnici, dopusti, molimo te, da po zagovoru svetoga Blaža, mučenika tvoga, ista ona vjera koja je njega učinila slavodobitnikom nad vlašću tmina i ljudskim bolestima, i nas uvijek očuva na spasenje. Po Gospodinu našem Isusu Kristu, Sinu tvome, koji s tobom živi i kraljuje u jedinstvu Duha Svetoga, Bog, po sve vijeke vjekova. Amen.

(Tš)

Brojač posjete:
159849
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016