ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Bogoslužje pepelnice u Otočcu

Na čistu srijedu ili pepelnicu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu bilo je svečano bogoslužje. Sv . Misu u 18 sati predvodio je i propovijedao župnik mons. Tomislav Šporčić u zajedništvu s vlč. Jurom Ladišićem. Sudjelovao je i veći broj ministranata. Pjevanje je animirao župni zbor "Sv. Cecilija". Crkva je bila ispunjena brojnim vjernicima svih uzrasta i dobi. Zaista se može reći da je župna zajednica u Otočcu svečano započela korizmeno vrijeme s ovim bogoslužjem.

U homiliji župnik je istaknuo kako je malo dana u liturgijskoj godini koji su tako snažno obilježeni nekim vidljivim znakom da po njemu nose i svoje ime, kao što je to Pepelnica. Obredom pepeljenja uvodimo se u korizmeno raspoloženje i smisao korizmenog odricanja.

U rječniku simbola čitamo: "Simbolizam pepela proizlazi iz činjenice da je on ostatak sagorijevanja, ono što ostaje nakon ugasnuća vatre. Stoga on označuje smrt i pokoru... U širem smislu to je svijet u neznatosti i ništavnosti stvorenoga spram Stvoritelja" (Rječnik simbola, str. 495) . Kao znak prolaznosti i pokore pepeo je bio poznat i u mnogim drugim religijama. U Starome zavjetu on je znak čovjekove ništavnosti pred Bogom (Job, 2,) Pepeljenje nas podsjeća da smo svi smrtni i prolazni. Svi moramo proći kroz smrt da bismo vječno živjeli. Stoga slaviti Kristovo vazmeno otajstvo je slavlje naše čovječnosti zajedno s Kristom. U smrti smo svi jednaki. Nemamo se čime uzdizati. Sve što je samo naše je smrtno. I samo Bog čovjeku može dati duha životvorca. To nam je jasno rečeno već u stvaranju provog čovjeka - Adama. Adam je stvoren na kraju svega stvaranja da se ne bi čovjek umislio kako je on stvorio svijet. To nije mogao i sam time što je on - čovjek zadnji stvoren. Ali sve drugo je stvoreno radi njega. Sve mu je darovano. Stoga  ga korizma poziva na poniznost pred Bogom te blizinu i ljubav prema Njemu i bližnjemu.

(Tš)

Brojač posjete:
159843
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016