ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Akvarel korizmenih arija „Sinac pod križem“

OTOČAC – 4. koncert korizmenih nota pasionske baštine „Sinac pod križem“ ispunio je mirom i toplinom probranu publiku, i na isti način posložene izvođače. 

Ove godine slušali smo:

Župni zbor župe TIJELA KRISTOVA Sopot Zagreb
Časnu sestru LJUBOMIRU LEŠIĆ Župe Presvetog Trojstva Otočac

ZRNJE GOSPINE KRUNICE“ Župe sv. Ilije Sinac
Dječji zbor „ANĐELI“ Župe Presvetog Trojstva Otočac

LAURA TONKOVIĆ dječja skupina „ROŽICE“ KUD-a „Lipa“ župe SINAC

KUD „LIPA“ SINAC I ZD „SINAC“ ZAGREB

Medijalna župa dekanata još jednom se pokazala kao maran i ljubazan domaćin. Sve prisutne duhovno je obnovila sveta euharistija koju je predvodio monsinjor Tomislav Šporčić. U redovima propovijedi čuli smo o važnosti duhovnih pjesama osim u crkvama i u našim domovima. Poticaj je to bio na pjevanje uz osobito velike blagdane poput Uskrsa koji je pred nama. Vratiti se treba stoljeće unatrag i nastaviti lijepu tradiciju svojih predaka koji su iza molitve okupljenih oko stola za blagovanje i zapjevali osobito u vrijeme Božića kako se prisjeća i sam propovjednik iz svog djetinjstva.

Odmah po misnom slavlju pri kojem su zajedno pjevali svi zborovi vođeni časnom sestrom Ljubomirom Lešić te pjevanjem „Zrnja“ uslijedila je glazbena priča koja se isprepletala sa anegdotama, biografijama i drugim zapisima o ove dvije župe i pjevačima te sviračima.

Koje su se arije mogle čuti: O Isuse, daj da pjevam; Počinje se strašna muka; Kao Marija; Život s križem; Zašto trpiš o Isuse mili?; Pred tobom padam nice; Stabat Mater; Gospe ribara težaka; Hrvat mi je otac; K tebi vapim; Narode moj ljubljeni; Oči u oči; Prezren bješe; Čuj Stvoritelju milostiv; Plač anđela. Dakle, bogoljublje, čovjekoljublje i domoljublje i ovaj put oslikali su kulturu crkvenog pjevanja katolika Hrvata.

Ideja koncerta je bila prikazati djelić crkvenog blaga u notama koje je živo tkivo u župama iz kojih zborovi dolaze. Ovom prilikom čuli skladbe svjetski poznatih skladatelja do ustaljenih crkvenih arija te nešto noviju crkvenu baštinu, ali i onu koju su Hrvati ponijeli sa sobom u druge zemlje (Gradišće) te je očuvali do danas. Izuzetno raduje i dječje pjevanje, zvonko i iskreno sa osmijehom. Uz tradicijsko pjevanje koje se naslanja na pučko uz pratnju tambura tu je i neizostavan glas orgulja i gregorijanskih korala.

Nota humanitarnog koja je naglašena na početku održana je i ove godine. Humanitarni dar prikupljen na koncertu predan je župniku Sinca Vlč. Andriji Kekiću na skromnom zimskom domjenku na kojem su nazočili i dekan otočki monsinjor Tomislav Šporčić te časna sestra Ljubomira Lešić.

Za naglasiti još je kako su gosti koji su stigli izvan naše biskupije posjetili i crkvu svetog Ilije u Sincu te druge povijesne i tradicijske znamenitosti.

Organizatori Koncerta su kulturno umjetničko društvo „Lipa“ Sinac i zavičajno društvo „Sinac“ iz Zagreba nastavljaju s Božjom pomoći ovaj glazbeni akvarel i naredne obljetničarske godine.

 

Jasna Ilić

Brojač posjete:
159681
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016