ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dobročinitelji
Obredi Velikog petka

Kršćani diljem svijeta obilježavaju Veliki petak, dan raspeća i smrti Isusa Krista. Dan je Muke Gospodnje, kada se vjernici prisjećaju posljednjih sati Isusova života. Veliki petak jedini je dan u godini kada nema klasičnog misnog slavlja. Crkvena zvona ne zvone, orgulje ne sviraju, oltar je bez križa, svijećnjaka, cvijeća, a vjernici se u crkvi okupljaju u tišini.

Obredi Velikog petka sastoje se od tri dijela: službe riječi, klanjanja križu i svete pričesti.

Na Veliki petak bogoslužje počinje u tišini. Svećenik mons.mr.Tomislav Šporčić se prostire pred oltarom ( i za to vrijeme vjernici kleknu i mole u tišini ) uz župnika Šporčića bio je i don Jure Ladišić te desetak ministranata, te sjemeništarac Kristijan Pajdaković. Nakon toga čita se molitva i prvo je čitanje iz Knjige proroka Izaije te pripjevni psalam: Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj. Potom je bilo drugo čitanje Poslanice Hebrejima i pjesma prije Evanđelja- Krist postade poslušan do smrti, smrti na križu.

Potom je čitana Muka Gospodina našega Isusa Krista po Ivanu. Čitala se po ulogama - svećenik i više čitača ( ovogodišnji krizmanici i vjeroučiteljica ).

U svojoj homiliji župnik je kazao kako je liturgija danas prožeta trenucima šutnje. Počinje u šutnji ulaskom svećenika i prostracijom, ležanjem licem prema zemlji, pred oltarom. Križ ljubimo u šutnji ili pjevajući tužaljke koje nas još više potiču da zašutimo. Na kraju se razilazimo u šutnji gotovo kradom i bez pozdrava. Obredi muke Gospodnje žele nam priopćiti kako se nismo susreli danas slušati o Gospodinu da nam netko o njemu govori, nego su svi obredi usmjereni na to da nam on progovori, da nam se on sam obrati. Zbog toga je u današnjim obredima šutnja toliko važna i dragocjena. Mi danas šutimo kako bi čuli Gospodina, kako ne bi smo propustili čuti njegovu riječ s križa. Za nas kršćane križ je drvo spasenja, mjesto odakle nas Spasitelj na najzorniji način poučava svojoj ljubavi. Križ je njegov tron, njegova učiteljska stolica, katedra s koje nebeski Učitelj poučava svoje učenike. On je raširio svoje ruke da nas sve privuče k sebi, da nas zagrli i svojim primjerom nauči. Njegove riječi s križa nisu brojne. Izrečene riječi i rečenice su kratke. Šutnja između njih dugotrajna.

Po završetku homilije pristupilo se otkrivanju i ljubljenju križa.Župnik trostruko pjeva: Evo drvo križa. Okupljeni vjernici u tišini dolazili su do križa i ljubili ga. Zbor je pjevao: Puče moj, Prosti moj Bože, Ja se kajem Bože mili....

U trećem dijelu obreda bilo je pričešćivanje. Na početku pjevao se "Oče naš", a kad je počelo pričešćivanje pjevalo se : Uzmite jedite, Zdravo tijelo Isusovo, Moj Isuse, Odzivam se Isuse...

Na kraju vjernici se razilaze u tišini svojim kućama.

(ib)

Brojač posjete:
104597
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016