ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Dekanatski sastanak u Kompolju

U ponedjeljak, 16. ov. mj. u župnom stanu u Kompolju održan je redoviti, mjesečni sastanak za svećenike Otočkog dekanata. Sastanak je sazvao i vodio dekan mons. Tomislav Šporčić.
Nakon molitve Trećeg časa domaćin vlč. Anđelko Kaćunko održao je razmatranje o Vazmenom slavlju uspoređujući to sa slavljem  starozavjetne  Pashe u Božjem narodu – Izraelu. On je Pashu prije svega slavio u okružju obitelji kako je to započelo u  noći oslobođenja iz Egipta kada je obitelj blagovala Pashalno janje. Isus je Pasha naša. Ona se slavi  u novoj obitelji. Isus okuplja apostole od kojih tvori novu obitelj. Crkva je obitelj kad se okuplja na Isusov poziv, posebno u Dan Gospodnji.

U nastavku programa bilo je govora o Istanbulskoj konvenciji te o  Izjavi biskupa HBK-e o istoj. Izražena je želja da biskupi u ovakvim slučajevima reagiraju prije i što jasnije za širi krug ljudi, posebno vjernika.

Središnja tema današnjeg sastanka bio je dogovor o programu  Dekanatskog obiteljskog hodočašća u Svetište Majke Božje na Krasnu, koji se planira u subotu, 12. svibnja o. g. To je uči proslave Majčinog Dana. Kao uvod u ovaj razgovor dekan T. Šporčić je svratio pozornost na encikliku pape Franje Amoris laetitia (Radost ljubavi) koja je najvećim dijelom posvećena pastoralnoj brizi i radu s obiteljima i za obitelj.

Papa daje dvije jake slike i simbola obitelji te kaže da je „najbliža bolnica“ jer je pozvana rađati život i brinuti se za njega; i drugo obitelj je „milosrdni pašnjak“ gdje se oni koji na njega dolaze nalaze okrepu, odmor i prikupljaju snagu. I današnje obitelji imaju tu šansu da njeni članovi prije svega tu nalaze sve te uvjete za predani rad, ljubav i svakidašnju žrtvu.

Za poziv i animiranje obitelji župa Otočkog dekanata dogovoreno je da će se do kraja ovog mjeseca tiskati prigodni B i l t e n  kojim će se kratko protumačiti način i smisao hodočašća.
Na hodočašće su prvenstveno pozvani supružnici i roditelji koji danas rađaju i odgajaju svoju djecu. No, nikoga ne želimo isključiti jer svaki na svoj način je član određene obitelji. Za prijevoz  ćemo iz Otočca ćemo organizirati autobuse koliko bude potrebno. No, potrebno se je na vrijeme javiti.

Iduće subote, 21. travnja. u Svetištu hrvatskih mučenika na Udbini održat će se susret pjevačkih zborova Gospićko-senjske biskupije. Na sastanku je istaknuto kako je potrebno i našim pjevačima posvetiti osobitu pažnju. Pjevači iz Otočca poći će privatnim autima.

Tečaj o braku idućeg turnusa trebao bi biti koncem lipnja o. g. Pozivamo sve koji se kane vjenčati u ovoj godini ili početkom sljedeće da se prijave za Tečaj.

Sastanak je završio zajedničkim ručkom.

/Tš/

Brojač posjete:
168552
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016