ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Krizma u Otočcu

Jučer, 27.svibnja je na velikoj misi u crkvi Presvetog Trojstva bilo izuzetno svečano. Naime, na sam blagdan Presvetog Trojstva, koji je i patron otočke župe, biskup u miru Mile Bogović, u suslavlju s otočkim župnikom Tomislavom Šporčićem, švičkim župnikom Milom Rajkovićem, kompoljskim župnikom Anđelkom Kaćunkom i župnikom u miru Jurom Ladišićem,  bermao je 35 ovogodišnjih bermanika.

Na početku misnog slavlja preuzvišenog Oca biskupa pozdravio je župnik mons.Tomislav Šporčić i zahvalio se na dolasku, te poželio riječi dobrodošlice.

U ime krizmanika biskupa je pozdravila krizamnica Lucija Bižanović, a u ime roditelja i članova ŽPV-a Katarina Šporčić je pozdravila biskupa a suprug Hrvoje je darovao biskupu umjetničku sliku s motivima Gacke i knjigu "Otočac u razglednicama".

U svojoj homiliji biskup je kazao kako crkvena godina je podjeljena u tri djijela: božićni, korizemeni, uskrsni koji završava s Duhovima. Kroz to se tumači kršćaninu što treba vjerovati i činiti. Nakon toga dolaze dva blagdana koji su kao neki sažeci naše vjere. Presveto Trojstvo i Tijelovo. Sažeto još kraće, izražavamo svoju vjreru kada se križamo.

1. Najkraće vjerovanje: Ispovjedamo svoju vjreru u trojstvenog Boga čineći znak križa. Presveto Trojstvo, to je cilj našeg putovanja, hodočašća, tu je naša zajednička kuća. Nije to hodočašće prostorno dugačko. Valja stići do odnosa koji su u Presvetom Trojstvu. Svaki od nas osjeća da je još daleko. Pred 15.godina Hrvati su nakon mnogo godina izišli iz jednog diktatorskog sustava u demokraciju i slobodu. Nisu oni otišli nekamo drugamo. Ostali su na istom mjestu, ali prevaljen je veliki put do postignute slobode. Traži se veći stupanj osobne zauzetosti i odgovornosti. Dakako da bi bili lijepo da smo prevalili put do veće međusobne ljubavi. Križ pokazuje "mjeru" predanja Bogu za čovjeka; vjeran ljubavi i predanju za drugoga do kraja. Veza : biti za drugoga u potpunosti u ovom svijetu uključuje križ i patnju: ne će jedanako uzvratiti, biti će protiv tebe, ali nemoj posumnjati, na pravom si putu, isplati se i križ podnjeti.

2. Najteže je bilo povjerovati: da treba prihvatiti križ, čak i onda kada te krivo optuže. Tek kad su apostoli to shvatili bili su sposobni krenuti u svijet; bilo je to nakon ozgora; nisu krštivali u ime svoje ( svojoj "stranci" priključivali druge), čak ni u ime Kristovo, nego u ime Oca...

3. U svakoj pravoj ljubavi održava se život Presvetog Trojstva. Najočitije je to u obitelji: nijedna druga ljudska zajednica ne otkriva nam bolju istinu o Bogu, Presvetom Trojstvu. - odnos muža i žene (predanje i križ) i odnos roditelja prema djeci ( predanje i križ). Kada prevaladavaju trgovački odnosi - zajednica nema više snage da čuva tu sliku.

4. Predstavljanje kršćana - krizmanika: Možete računati na mene - računam ja na vas, kazao je biskup mons.dr.Mile Bogović.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" a za orguljama bila je prof.Branka Bernardi.

(ib)

Brojač posjete:
159693
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016