ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svetkovina presvetog Tijela i Krvi Kristove

U župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu, danas 31.svibnja, na Tijelovo središnje misno slavlje u 10.00 sati predvodio je mons. mr. Tomislav Šporčić, dekan i otočki župnik, u suslavlju s don Jurom Ladišićem pastoralnim suradnikom za slijepe i slabovidne.  

U svojoj homiliji župnik je kazao :Današnjom svetkovinom ispovijedamo vjeru u Kristovu nazočnost u prilikama kruha i vina. Danas stojimo pred tajnom Euharistije kojoj se klanjamo. Danas zahvaljujemo na tom daru koji život znači. Kroz sjedinjavanje s Kristom u euharistiji, popravljamo se i osposobljavamo za ono konačno sudjelovanje s Bogom, sjedinjenje koje je cilj i vrhunac života. Nismo sami, nismo prepušteni svojim ograničenim silama, sam Kris nas posvećuje , krijepi i nosi. U trenutku blagovanja svetih tajni doživljavamo pobožanstvenje, Krist se nastanjuje u nama, postajemo jedno s njim. Veliko je to otajstvo ! Zato današnja svetkovina nije samo prigoda za klanjanje i klicanje, nego podsjetnik na životnu važnost pričesti, poziv na često i dostojno blagovanje "anđeoske hrane"koja život znači. Današnji blagdan želi nam dozvati u svijest uzvišenost dara euharistije, želi nam pomoći da ju dublje shvatimo, više cijenimo i češće primamo. Sve manje ljudi pada na koljena pred Bogom, sve nam je teže kleknuti za vrijeme pretvorbe: Kad ulaze u crkvu , mnogi vjernici više ne znaju pokleknuti i pokloniti se Kristu u svetohraništu. Pokazatelj je to da nam još puno treba učiti i da nam je današnji blagdan itekako potreban; da nas nauči s više poštovanja pristupati pričesti, s više se skrušenosti približavati euharistijskom otajstvu, češće kleknuti pred Kristom skrivenom prisutnošću, zahvalno primati Krista i doživljavati taj trenutak kao nešto neizrecivo uzvišeno.

Poslije Mise, krenula je procesija. Župnik nosi u pokaznici Presveto Tijelo Kristovo. Za to vrijeme zvone zvona, a staza kojom župnik i procesija ide posuta je cvijećem. Iznad župnika u procesiji nosi se baldahin (nebo) kojeg već tradicionalno nose članovi DVD-a Sinac. Uz put gdje procesija prolazi, na četiri postaje – oltara isti su okićeni cvijećem – prvopričesnici u svojim koraširama posipalu latice cvijeća, a DVD-a puhački orkestar svirao je pobožne crkvene pjesme u čast Presvetog sakramenta. Procesija ide redom do četiri oltara, koji su postavljeni na četiri strane svijeta. Kod svakog oltara procesija se zaustavila, pjevali se dijelovi četiri evanđelja i dao se blagoslov sa Presvetim. Oltari se rade na četiri strane svijeta jer su svi narodi pozvani da povjeruju u Spasitelja Isusa Krista, a sva četiri evanđelja se pjevaju jer sva evanđelista svjedoče da je Isus Krist stvarno nazočan u Presvetom oltarskom sakramentu.

U procesiji obično, iza križa, idu muškarci, školska djeca, mladež, barjaci, svećenik koji nosi Presveti sakrament pod baldahinom, pjevači a iza ide ostali puk.

Poslije blagoslova kod četvrtog oltara, procesija se vratila u crkvu, a dok se ulazilo u crkvu, zbor pjeva svečani „Te Deum“ ( „Tebe Boga hvalimo“). Nakon toga „Tantum ergo“ („Divnoj dakle“) sa blagoslovom sa Presvetim, molitva, te Pohvale Imenu Božjemu.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor "Sv.Cecilija" predvođeni za orguljama prof.Brankom Bernardi.

Zaista lijepi događaj za naš Grad Otočac, a uz to Bog nam je podario u lijepo vrijeme.

(ib)

Brojač posjete:
159815
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016