ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
XX.nedjelja kroz godinu

Dana, na XX. nedjelju kroz godinu, 19. 8. o.g.  u župnoj crkvi u Otočcu slavile su se Sv. Mise u 8,30 i 10,00 sati. Mise je predvodio i propovijedao župnik mons. Tomislav Šporčić.

Pjevanje je  na prvoj misi predvodio Dječji zbor pod vodstvom gđe Gabijele Degoricija i s. Ljubomire Lešić te na drugoj misi sama s. Ljubomira.

Još je vruće ljeto i mnogi su na odmorima ili u posjetima svojima ili svojim imanjima na okolnim mjestima Otočca odakle se došli u Otočac. Tako je ovo vrijeme relativno manji u crkvi. Ponešto "spašavaju" razni posjetitelji i poneki turist. Za iduću nedjelju smo najavili  vrijeme misa po  uobičajenom rasporedu u tijeku školske godine.

A to znači da će Sv. Mise biti  u 9, 11 i 18,30 sati. Pozivamo sve  naše učenike, bilo one mlađe tako i starije da se okupljaju na sv. bogoslužja, pripremaju za novi početak kako u školi ali u u crkvi. Molimo i pjevače sviju tri grupa, kao i ministrante da dolaze na sastanke i pjevače na probe i vježbanje.

Župnik je u homiliji govorio o Euharistiji što je bila i tema i evanđelja. Istakuno je opastnost za nas vjernike pa i one koji smo redovitio u crkvi da nam Sv. Misa postane uobičajena  rutina, uvijek isto, unaprijed znamo sve kako to izvana izgledati. Židovi su mrmljali kad je Isus govorio da će on dati svoje tijelo za jelo. Oni su više vjerovali da Bog oprašta grijehe preko žrtve životinja (žrtve paljenice), a kako to Isus može dati svoje tijelo za jedo i svoju krv za piće. No, prinost njega tijela i krvi u pravoj žrtvi na Križu postaje središnja točka spasenja.

Tako i Sv. Misa je najvažniji i središnji događaj. Bog nam dolazi u takoj jednostavnoj stvarnosti, u komadiću kruha i nekoliko kapi vina. Tako u toj jednostavnsti Boga mogu prihvatiti  prihvatiti svi maleni. Bog se objavljuje u svojoj Riječi u Starom zavjetu. U Isusu Krist Bog se utjelovio (RIječ je tijelom postala), u Euharistiji se događa Božje utjelovljenje. Bog čezne za čovjekom.

Upravo radi toga, radi te Božje neumorne ljubavi, mi kršćani moramo silno paziti kako pristupamo tim otajstvima Božjeg utjelovljenja: kako prihvaćamo Božju riječ, kako se odnosimo prema Bogočovjeku Isusu Kristu i s kakvim osjećajima i raspoloženjem primamo Njegovo tijelo i krv u pričesti. U opasnosti smo da ovom događanju pristupama bez vjere i divljenja, bez zahvalnosti, bez dovoljne pripreme, bez skrušenosti i poštovanja. "Pristupajmo dakle smjelo Prijestolju milosti da pprimimo milosrđe i milost nađemo za pomoć  u pravi čas" veli nam Pismo.

 

Brojač posjete:
168402
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016