ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Svečanost blagoslova male djece u župnoj crkvi

U nedjelju, 9.rujna na večernjoj misi u 18,30 sati u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu bila je svečanost blagoslova malene djece.To je trebalo biti u subotu na blagdan Male Gospe. No, budući župnik je imao više drugih programa morao je blagoslov odgoditi za nedjelju. Vrijeme je bio dosta toplo. No, večernji sati su "donijeli" manje vruće i ugodnije. LIjepo je bilo vidjeti tolike mališane na rukama ili dječje ruke u rukama roditelja koje vode u crkvu. Vjerujemo da će takve geste djeci duboko sjesti u pamćenje.

U homiliji župnik je istaknuo rečenicu iz evanđelja gdje ljudi koji vode gluhonijemog čovjeka k Isusu mole Isusa da stavi ruke na njega. Kad blagoslivljamo drugoga, osobito roditelji svoje dijete ili svećenik u crkvi vrši obred blagoslova redovito pruža ruke nad osobe. Kršćanska tradicija poznaje dvije osnovne geste blagoslova: znak križa i polaganje ruku. Obje se geste izvode rukama. Ruka oduvijek ima veliko značenje za čovjeka. Rukom radimo, oblikujemo i stvaramo. Rukama se međusobno dodirujemo. Kada je Isus blagoslivaljao ljude, polagao je ruke na njih. Polaganje ruku vrlo je dojmljiva gesta. Njome pokazuje drugome da sam Bog drži ruke nad njim, da je zašćićen i siguran. Roditelji se trebaju moliti s djecom i za djecu. Dobro je da djeca vide roditelje sklopljenih ruku. Oni će to spontano i sami činiti.

Pjevanje je predvodio zbor - VIS Trinitas. Molitvu vjernika čitala je jedna majka. Na kraju mise župnik je molilo molitvu Očenaša, Anđele čuvaru mili i drugo te zaključio s molitvom blagoslova.

Nakon svega svakom djetetu župnik i dekan otočki mons.mr.Tomislav Šporčić podijelio je sličicu Sv. Josipa ili Anđela čuvara.

( Tš) 

Brojač posjete:
168597
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016