ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sveti Stjepan Prvomučenik i trokraljski blagoslov vode

Prvi dan po Božiću Crkva slavi Svetog Stjepana Prvomučenika. Ova dva blagdana su usko povezana. Središnja sveta misa u 11 sati bila je u župnoj crkvi a predvodio ju je mons. Tomislav Šporčić, župnik i dekan otočki.

Na samom početku mise obavljen je blagoslov vode za blagoslov obitelji. Molile su se litanije Svih Svetih , a potom je bio blagoslov vode koju su brojni vjernici koji su danas bili na misi ponijeli svojim kućama.

U svojim razmišljanjima mons. Šporčić se osvrnuo na današnjeg sveca. Vjernici diljem svijeta obilježavaju blagdan Svetog Stjepana, prvog kršćanskog mučenika koji je bio jedan od sedmorice đakona u crkvenim počecima. Stjepan Prvomučenik je bio jedan od sedmorice đakona, a podaci o njegovu radu i životu zabilježeni su u novozavjetnoj knjizi ˝Djela apostolska˝. Nazvan je prvomučenikom jer je bio prvi koji je za Krista posvjedočio svojom krvlju, a danas su njegovi lik i djelo simbol borbe protiv nepravde te oprosta. Njegova svetkovina je svojevrsno prisjećanje na temeljne životne ideale, koji su i danas bezvremenski.

Kršćanin vjernik je taj kojeg tjera Božja ljubav, otvoren je Božjoj ljubavi. Živimo za život, žrtvujmo se za život, život je povezan s mukom i križom. Danas imamo sve umjetno, umjetno se smijemo, razgovaramo. Bez križa ne može se odgajati dijete, bez križa nema boljitka, križ je onaj koji mijenja. Zašto danas Crkva smeta nekima ? Moramo biti sol zemlje, neka nas Gospodin ojača svojim duhom, mi znamo zašto moramo trpjeti i nositi svoj križ. Oprosti im Gospodine jer ne znaju što čine.

Euharistijsko slavlje animirao je crkveni zbor predvođen s. Ljubomirom a za orguljama bila je prof. Branka Bernardi.

(ib)

Brojač posjete:
223423
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016