ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Zahvalnica na svršetku godine

Večeras s početkom u 18 sati, u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Otočcu služena je sveta misa zahvalnica na svršetku godine. Predvoditelj misnog slavlja bio je župnik i dekan otočki mons.Tomislav Šporčić a pjevao je crkveni zbor "Sv.Cecilija".

U svojoj homiliji župnik je istaknuo kako jedna od najljepših i najpotrebnijih čovjekovih značajki jest ona zahvalnosti. Duboka, iskrena zahvalnost otvara i onoga koji je zahvalan, ali i onoga kojemu se zahvaljuje. Zahvalnost pokazuje da je čovjekov život dar i da je manje više sve važno u životu došlo čovjeku kao dar. Potrebno je biti zahvalan i ljudima s kojima živimo dijeleći isti prostor života, isto vrijeme i mnoge zajedničke mogućnosti, radosti i žalosti, sreće ili tragedije, s ljudima koji imaju razumjevanja za mene osobno, za moje slabosti ili neke moje vrline. Na kraju godine čovjek vijernik zna da vrijeme prolazi te da je i jedno i drugo ovisi o onome tko daje vrijeme. Biti svjetan svega toga znači biti mudar u životu, znači biti zahvalan za prošlost i opet u molitvi i zahvalnosti biti otvoren za budućnost. 

Na kraju svečanog bogoslužja otpjevan je himan "Tebe Boga hvalimo".

Župnik je pročitao i župnu statistiku za ovu godinu.

U ovoj godini kršteno je 35 osoba, od toga 33 male djece i dvoje odrasle djece - prvopričesnika, neki su kršteni izvan župe pa možemo reći da je bilo oko 40 krštenja. Prošle godine kršteno je 37 djece.

Vjenčanja je bilo u župi 10 ženidbenih parova, jedan par vjenčan je u Opatiji, dakle ukupno 11 parova. U prošloj godini bilo je 14 parova.

U ovoj godini umrlo je i crkveno sprovedeno njih 51 osoba, 23 je primilo svete sakramente a 28 nije. Za 10-tak nije bilo moguće jer su iznenada umrli. Uzrok smrti iz matice je 13 karcinom, 12 infark ili bolest srca, 8 moždani udar, 4 dijabetes, 3 prometna nesreća, 2 epilepsija, 1 suicid, 1 dijete (bolest od rođenja). U ovoj godini imali smo 35 krizmanika, a prošle godine je bilo 36. Imali smo 32 prvopričesnika, a prošle godine bilo je 46. 

(ib)

Brojač posjete:
223488
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016