ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Sveta tri kralja ili Bogojavljanje

Danas je blagdan Sveta tri kralja (Bogojavljenje) jedan od najstarijih katoličkih blagdana, koji su nazvani i Svetim mudracima i koji se u zapadnom kršćanstvu zovu Baltazar, Melkior i Gašpar, a prema Evanđelju došli su se pokloniti Isusu nakon rođenja u Betlehemu.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su prateći betlehemsku zvijezdu “s istoka” u Jeruzalem, gdje ih je primio kralj Herod kako bi mu rekli gdje se Isus rodio da bi ga mogao ubiti. Kada su mudraci pronašli Isusa, darovali su mu tri dara – tamjan kao Bogu, zlato kao Kralju i plemenitu mast, smirnu kao Čovjeku. Nakon toga Bog im zapovjedi da se ne vraćaju Herodu te da se vrate drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su simbolički predstavnici poganskih naroda koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo tako što im je javio da se rodio Spasitelj.

Sveta tri kralja zazivaju se kod grmljavine, a zaštitnici su hodočasnika, putnika, oboljelih od epilepsije, krznara, motorista, proizvođača igraćih karata, pilara i trgovačkih putnika.

Bogojavljenjem i i idućom nedjeljom, kada slavimo Krštenje Gospodinovo, završava u vjerničkom srcu božićno vrijeme.

U župnoj crkvi u Otočcu slavljene su dvije mise u 9 i 11 sati, a predvoditelj slavlja bio je mons.Tomislav Šporčić dekan i župnik otočki. Na misi u 11 sati krsten je Alan Tumara od oca Albina i majke Andreje rođ.Kraljić. 

Euharistijsko slavlje u 11 sati animirao je crkveni zbor Sv.Cecilija.

(ib) 

Brojač posjete:
30788
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016