ŽUPA PRESVETOG TROJSTVA
Početna
O župi
Otočki dekanat
O nama
Kontakt
Gačanski park
Samostan
Križni put
Vijesti
Župni oglasi
Svečanosti
Svetkovine
Proslava Svetkovine Sv. Josipa i Dana očeva u Otočcu

Jučer, 19. ov. u župnoj crkvi u Otočcu bla je skromna ali značajna proslava kako svetkovine Sv. Josipa tako i obilježavanje Dana očeva. Ovo je najprikladniji blagdan da se proslavi i taj Dan. Dan majki - žena, na svoj način proslavlja se i spominje više puta u godini i to pod raznim vidovima. Druge nedjelje u svibnju redovito se spominje Majčin dan. Dan žena, 8. ožujka koji nije crkvenog značenja iako čak čestita i sam papa Franjo.  Muškarci i očevi se gotovo nikad u tom vidu ne spominju, nemaju na svjetovnom planu nikakav svoj Dan.

Sv. Joisp je zaista najprikladniji. On je zaštitnik Crkve i domovine, zaštitnik obitelji ali i samih očeva. On nije biološki otac Isusov, ali je vršio očevu ulogu tako uzorno, s velikom tankočutnošću. Tako je postao uzor svim očevima za sva vremena. U sjeni Isusa i Marije on je malen. Spominje se njegova pravednost da ne povrijedi ni jedno ini drugo, služi do kraja Sv. obitelji. Josip stoji u sjeni, ali je njegova sjena bvažna kako bi svjetlo bilošto upadnjivije; on djeluje iz drugog plana, ali njegovo je djelovanje i te kako dalekosešno preko Isusa. Josip je svjesan da Marija nije u prom smislu njegova žena i da Isus nije biološki njgov sin, ali sv to ne smeta ovomu skromnome čovjeku da zdušno radi i izvana djeluje kao da je sve u najnomalnijem redu. Josip je svjetli primjer kako postati velik upravno neisticanju u napim vremenima kad se događaju dolika nasilja u obiteljima, a razlog su u traženju važnosti i te su uzrok despotskih ponašanja za kojom često i žene- majke posižu u težnji za emancipacijom, u krivoj percepciji svoje važnosti. Josip nas upozorava da nije važna u životu samo biologija, ni u ljubavi ni u međusobnim odnosima. Duboka osobna usmjernoest, povezanost, razumijvanje i prihvaćanje i te kako su važni u životu. Što ima dijete od toga da ga njegovi roditelji fizički rode i donesu na ovaj svijet, ako za njega u životu ništa ne učine? Što ima neka žena akoima samo pred zakonom muža, a zapravo tiranina u kući koji niti je poštuje niti voli, a isto tako i cijelu obitelj? Josip je doista svjetao primjer u ljudskoj i očinskoj veličini koja prerasta uske granice biološkoga i fizičkoga i prelazi u područja nebeskoga, gdje se i nalaze korijeni istinske duhovnosti. Zato Josip poziva na velikdušnost i širinu osobito u obiteljskim odnosima; na samoprijegor i izgradnju vlasite veličine žrtvom za druge.

Na misi je predvodio pjevanje Dječji zbor "Anđeli" sa gdom Gabrijelom Degoricija i č.s. Ljubomirom Lešić, Na kraju mise vjeroučenici su čestitali očevima njihov Dan s kratkim recitacijama, a župnik im je najprije pdijelio posebni blagoslov te zatim uručio knjižice "Temelji vjere" sa sličicom Sv. Josipa na kojoj je otisnuta molitva Sv. Josipu za Domovinu.

Brojač posjete:
223482
Župa Presvetog Trojstva Otočac © 2016